się go szybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel(...)przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder i śmietan fixy. Miksować do uzyskania twardej konsystencji. Galaretkę zmiksować z truskawkami. Przekładanie ciasta: Ciasto- połowa masy- masa truskawkowa- połowa masy (zostawić odrobinę na wierzch)- ciasto- pozostała część masy- dowolna dekoracja
Gotuję TestujęSKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej(...)przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, ciasto wlewamy do formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec
KUCHNIA POLSKABardzo proste i pyszne, letnie ciasto, które na dodatek pięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 4 jaja 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)całość miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem, teraz już tylko miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Pianka jogurtowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Żelatynę zalewamy wodą
Cynamonowe szczęścieoryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków będą gościć na naszych stołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt, pomarańczowa galaretka i pyszny mus z czekolady, aromatyzowany rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest(...)niego stopniowo wystudzoną czekoladę ( ja dawałam po łyżce). Jeśli dodamy do mascarpone całą ciepłą czekoladę naraz masa może się zważyć. Gotową masę wykładamy na stężąła galaretkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Stężałe ciasto dekorujemy ulubionymi owocami ja użyłam miechunki. Smacznego
DefinicjaSmakuPrzepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako
To co lubię - gotuję i polecampysznie. Masa biała – galaretkę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Ostudzić . Twaróg z cukrem i bananami i zimną galaretką zmiksować na gładką masę. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna mogła napęcznieć, następnie wlać odrobinę wrzątku i wymieszać. Przestudzić i wlać do masy serowej, ciągle mieszając. Pierwszy sposób kształtowania ciasta – biszkopty rozłożyć(...)wymieszać. Wlać masę owocową do formy, naokoło białej masy. Wstawić do lodówki. Jak już masa będzie zaczynała gęstnieć obłożyć dowolnymi owocami. Ostatnią galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto super, delikatnie słodkie. Polecam
Kuchnia PokoleńTort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wystawała znacznie powyżej obręczy (dzięki temu możemy bez problemu nakładać kolejne warstwy ciasta, a po stężeniu masy wystarczy odpiąć obręcz i odkleić folię). Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku na sitku. Biszkopt nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki (jeżeli zostanie Wam, to resztę wykorzystać do galaretki). W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki i żelatynę. Dobrze wymieszać
Passions hobbies lifełyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy(...)herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników
słodki bratekZmiksowaną masę przekładamy do dużej miski, dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Takie nadzienie wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń, po czym wstawiamy ciasto do lodówki. Do niewielkiego garnka wsypujemy galaretki, dolewamy syrop z brzoskwiń oraz wodę i mieszamy aż się rozpuszczą. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia(...)przyspieszyć studzenie) wkładam garnek z galaretką do miski z zimną wodą i co jakiś czas mieszam. Gdy zauważymy, że galaretka tężeje, ostrożnie wylewamy ją na jaglane nadzienie ciasta. Ja robię to polewając galaretką łyżkę i pozwalając jej spływać na wierzch tortu (w ten sposób nie zrobimy w nim “dziury” :D). Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje. Smacznego! Spodobał
Lamarida.plsyropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze(...)syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. 5. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasinabrałam ochoty na makowiec, którego od dawna nie piekłyśmy. W rezultacie powstał seromakowiec, w którym połączyłam smaki sernika i makowca. Obie warstwy połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców. Składniki (na dużą blachę do ciasta): Ciasto 300 ml mąki 80 g miękkiego masła łyżka cukru małe jajko Warstwa makowa 500 g maku(...)pomarańczy i odcedzić na gęstym sicie. Sok zagotować i dodać do niego agar. Pogotować ok. 3 minut, zdejmując przy tym pianę z soku. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na wierzch ciasta
Weekendy w domu i ogrodziegotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta. Wylać na foremkę w kształcie serca,wyrównać, na wierz wylać odłożoną galaretkę
Z MarcepanemPyszne orzeźwiające ciasto z biszkoptami nasączonymi kawą oraz lekkim kremem, idealne do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 30 m l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 serki homogenizowane waniliowe, 4 łyżeczki żelatyny Poncz: 250 ml wrzątku, 3 łyżeczki(...)kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, 100 g podłużnych biszkoptów, 1 galaretka wiśniowa WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietanę
słodki bratekCiasto to jak zwał tak zwał, jedno jest pewne, jest pyszne. Delikatny ser z galaretką brzoskwiniową i puszysty biszkopt razem tworzą delikatne i pyszne ciasto. Dla mnie to sernik na zimno, pyszny i puszysty, połówki brzoskwiń zalane bezbarwną galaretką przypominają jajo sadzone a posypane pistacjami przypominają skwarki. Zapraszam na pyszny deser. Ciasto "Jajo sadzone". Brzoskwiniowy sernik na zimno
Moje Małe Czarowaniegminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo(...)zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem (o ile go dodajemy). Kiedy zmiękną, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby żelatyna zdążyła się rozpuścić. Gorące jabłka wykładamy na ciasto z serem i przykrywamy pojedynczym ciastem. Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu zmięknie od jabłek. Nie musi być przechowywane
Trzeci talerz