ciasteczkami Oreo . Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas Delicje- biszkopciki z galaretką oblane czekoladą. Sernik pieczony właśnie na Delicjach z pomarańczową galaretką u góry. Ciekawym składnikiem jest sok dodany do masy serowej. Ciasto dobrze się kroi i dobrze wygląda. Polecam! Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Spód: 200 g Delicji pomarańczowych Masa serowa: 3 duże jajka(...)pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie (400 ml), po wystudzeniu wstawić do lodówki, by szybciej stężała. Na schłodzonym serniku poukładać Delicje, zalać tężejącą galaretką. Sernik ponowne umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc. Rano delikatnie oddzielić ciasto od boków tortownicy. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanietego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę ciasta , powiedziałabym, że tylko okazjonalnie. Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki (25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru+ 10 łyżek cukru(...)czasu aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryTRUSKAWKOWA 800 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa GALARETKA Z OWOCAMI 2 galaretki truskawkowe 3 garście mrożonych truskawek Sposób przygotowania BISZKOPT Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA TRUSKAWKOWA Truskawki blendujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku(...)rozsmarowujemy pozostałą masę truskawkową, a następnie masę budyniową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GALARETKA Z OWOCAMI Truskawki rozmrażamy i kroimy na duże kawałki Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Dodajemy do niej owoce. Gdy galaretka będzie tężeź, wylewamy ją na placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lekkie Ciasto z Mrożonymi Truskawkami i Masą Budyniową pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek(...)później galaretka nie spłynęła z ciasta.Na cieście układamy lekko zachodzące na siebie plastry brzoskwiń i wstawiamy je do lodówki na około 2-3 godziny. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i studzimy. Zimne a właściwie już lekko tężejące delikatnie wylewamy na cisto i wstawiamy je ponownie do lodówki, tym razem na całą
Radość kipiąca uśmiechem.koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Pierwszy blat układamy w blaszce, smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy słodką(...)miksujemy aby nie powstały grudki. Ubitą śmietanę rozkładamy na całe ciasto, następnie na wierzchu rozkładamy maliny, najlepiej na całe ciasto. Biszkopt odkładamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze go schłodzić, następnie na wierzch delikatnie wylewamy już tężejącą galaretkę. Ponownie chłodzimy, najlepiej całą noc, aż wszystko zastygnie
Kulinarne Fantazje Mariolitruskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie(...)żelatynę (ciepłą, żeby nie zdążyła ściąć się w śmietanie). Gotową śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę serową. Wierzch ciasta "pociapać" zmiksowanymi truskawkami (można zostawić sobie troszkę zmiksowanych truskawek z galaretką, wówczas ciasto przy krojeniu nie będzie się "ciapało
In my kitchenlubi ciasta z galaretką i owocami? :) Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ... przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek(...)korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce
Walijskie Pichceniedeserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę ok. 24x24 cm) Spód: ok. 130 g kakaowych(...)lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych
Nastoletnie Wypiekaniełyżek cukru 1,1 l mleka 200 g miękkiego masła masa tuskawkowa 600 g truskawek 150 g jogurtu naturalnego 2 galaretki truskawkowe 400ml gorącej wody oraz ok 400 g herbtników, u mnie kakaowe 450 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody Ugotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka i dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyniowy proszek(...)Można dosłodzić do smaku jak wolimy bardziej słodkie. Następnie dodać wystudzone galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na trochę. Jak masa zacznie gęstnieć dokładnie wymieszać i wylać na warstwę herbatników. Ponownie wstawić do lodówki. Rozpuścić galaretki w 750 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Na wierzchu ciasta, na masie truskawkowej ułozyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić
Monia miesza i gotujeSezon na rabarbar w toku, więc spragniona świeżych smaków postanowiłam zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany rabarbaru. Ja mam dwie różne, ale na razie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający
Weekendy w domu i ogrodzieświeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki
Smakołyki BerenikiCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)białą masę śmietanową. Całość wstawić do lodówki, aby masy lekko stężały (na ok. pół godziny). Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na sztywniejącej masie śmietanowej. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc). * Żelatyna nie jest konieczna, można zmniejszyć ilość śmietany, wtedy masa będzie gęstsza i sztywniejsza. Ja robiłam większą porcję
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSpecjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam(...)śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od zrobienia galaretek. Każdą galaretkę wsypałam do osobnej miseczki i rozpuściłam każdą w 250ml wrzątku. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Można je przygotować wieczorem dzień przed przygotowaniem ciasta, aby przez noc dobrze stężały. Następnie każdą z galaretek wyjęłam z miseczki i pokroiłam
Waniliowe ImprowizacjePyszne truskawkowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Tworząc ciasto inspirowałam się przepisem na ciasto Shrek . Ugotowałam gęsty budyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa(...)wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno. Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można udekorować truskawkami lub posypać startą czekoladą
Monia miesza i gotuje