domu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego fajnego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku składników! Są to wyłącznie kolorowe galaretki, woda oraz śmietanka kremówka. To białe ciasto bez pieczenia z kawałkami kolorowych galaretek przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne. Idealna słodka przekąska na każdą okazję. ŚMIETANOWIEC PRZEPIS Składniki 330 ml śmietanki kremówki
Alle Dobre!Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny *** *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 32×20 cm ). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem(...)stężenia *** *** Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i wykładamy na ciasto *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę i serek mascarpone miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy *** *** Tak przygotowany krem cytrynowy wykładamy na ciasto i całość ponownie wkładamy do lodówki *** *** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli
Blog z Apetytemłyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części kakao(...)łyżki mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto łyżką na środek blaszki po kolei kolorami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia, w tym czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód
kgwjanczewołyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki 1 kostka masła Dodatki: owoce lub marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam. Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami, a także w otwory w ananasach układam drobne owoce lub kawałki marmolady. Całość zalewam tężejąca galaretką
Ciasteczkowy Potwórpieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :)Składniki:ciasto:200 g letniego mleka,60 g świeżych drożdży,120 g cukru,4 żółtka,50 g miękkiego masła,600 g mąki pszennej,½ łyżeczki soli,¼ łyżeczka aromatu wanilii,pozostałe składniki:50 g galaretki owocowej850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka),cukier puder do posypania.Przygotowanie:Drożdże(...)miejsce do wyrośnięcia.Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 50 – 60 min w 180°C.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć całe
Moniki Smakołykiciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest bardzo ciekawe i niebanalne, a z każdym kęsem odkrywa się nowe smaki. Delikatny biszkopt kakaowy, bardzo kremowa, waniliowa masa budyniowa, chrupiące warstwy - z wiórków kokosowych oraz orzechów włoskich i orzeźwiająca galaretka(...)alkoholu oraz kremowa polewa z gorzkiej czekolady. Muszę przyznać, że trochę się przy nim napracowałam, ale jest to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyWitajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch. 3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową. 4. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Animoże nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne i nie takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem(...)pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Następnie posmarować 4 łyżkami dżemu. Odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć i nabierze gęstej kisielowatej konsystencji. Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujetruskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście(...)miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek
Słodki PomysłDzień dobry :-) Przepis na to pyszna ciasto znalazłam tutaj ( klik ). Zrobiłam po swojemu. Biszkopt wypróbowany i taki, który mi zawsze wychodzi, zamiast masy serowej masa z mascarpone. Ciasto wyszło pyszne. Nie jest za słodkie, smaki idealnie do siebie pasują. Dodatkowo ciasto malinowa księżniczka robi się szybko i jest bardzo proste. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy (musimy to robić dość sprawnie, bo masa szybko zastyga). Na masę układamy ciastka, na ciastka wykładamy masę krówkową (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta to masy możemy dać 400g), na masę znowu ciasteczka. Na ciasteczka dajemy drugą połowę masy i nakrywamy drugim blatem ciasta. Jak galaretki zaczną nam tężeć dodajemy do nich
kruche babeczkiwarstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę. Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia(...)między czasie rozpuszczamy galaretki w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie już zcięta ale nadal płynna wylać ją na ciasto. Schować do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
Krakowskie smaki Aniptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od razu bardzo mi się spodobał, jednak moją wersję troszkę zmodyfikowałam. Między innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)połową biszkoptu *** *** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta i całość wkładamy do lodówki. W tym czasie niebieską galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy i następnie delikatnie wylewamy na ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z Apetytemcukrem pudrem, powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód posmarować połową masy śmietankowej, przykryć wierzchem ciasta, posmarować resztą masy. Chłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, niż w przepisie. Zostawić do wystudzenia, lecz nie dopuścić do całkowitego(...)stężenia. Truskawki umyć, odsączyć, przekroić na połówki, ułożyć na wierzchu ciasta tak, aby część każdego owocu znalazła się w masie śmietankowej. Oczywiście owoce muszą być widoczne z wierzchu. Ciasto zalać gęstniejącą galaretką, chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami oraz zielonymi listkami mięty. Smacznego! Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneIdealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką(...)trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej – 100 g mąki pszennej – 2 łyżki kakao – 1/2 łyżeczki sody
To co kochamkrem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia(...)lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni