ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:98/345)

Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 66

godzinę na przygotowanie półproduktów. Zamiast mrozić całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa i owoce na sałatkę lub do pracy

KuchniaWeDwoje.pl
Jesienne bułki do burgerów 90

mleka 40 g miękkiego masła łyżka musu z dyni 8 g płynnego miodu 8 g soli pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.) żółtko + łyżka mleka do posmarowania sezam W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Pod koniec dodać masło

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosanka z brzoskwiniami 99

Kolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem

Zasmakuj Kuchni
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 132

całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa

KuchniaWeDwoje.pl
Mleczny chlebek 108

suchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam czarny i łuskany Helio do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy puree z dyni, mleko i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy pod przykryciem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dyniowe racuchy drożdżowe 815

nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni.  Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy oraz na Halloween

AniaGotuje.pl
DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM 120

składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką  gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam  nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki  dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam

Upiecz sobie babeczkę
Dynia piżmowa kiszona, tarta 184

myślę, że inne odmiany też można zakisić. Jeśli spróbujcie to dajcie znak jak wrażenia. Mam nadzieję, że moja kolejna kiszonka będzie Wam smakować. Wiesz, że miąższ dyni nadaje się też do ciasta na słodkie wypieki? Spróbuj babeczek dyniowych! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kostka orzechowo-kokosowa na waflu 318

Sezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem

Bon appetit mon amie
KOPYTKA 5 SMAKÓW Z DYNIĄ 126

kawałku i startej na tarce o małych oczkach ***************************************************************************** Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść  z  0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem ,  puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą  od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka dyniowe z marmoladą 197

łyżki puree z dyni marmolada Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, cynamon, puree z dyni i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty foremką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 oC przez około

Słodkości na talerzu
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 155

znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowe donaty z pieca 110

mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia

Gotowanie moimi oczami
Chleb pszenny dyniowy 136

mleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn.  Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 212

gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota

Gospodyni Miejska
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 196

wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych)ok. 130 g miękkiego masła1/2 łyżeczki proszku(...)użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce

Symfonia Smaków
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 168

może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy.  Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby, aby ją obierać, wystarczy pokroić(...)warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży

Roślinna - blog wegański
Halloween Cake Pops 121

przebieram się ani ja, ani moje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię(...)brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady  pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu

kolorowotorcikowo
Pieczona dynia z masłem szałwiowym 195

Pieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem. Pieczona dynia Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej Oliwa do skropienia Sól Masło szałowiowe listki szałwii 3 łyżki masła Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę

Korniszonki
Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia  399

szklanki cukru (następnym razem nie będę dodawać, bo masa kajmakowa daje dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka(...)pogotować jeszcze 2 minuty. Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 163

przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest(...)oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta

PaleoLife
domowe pączki dyniowe 131

mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy je na podsypanej mąką stolnicy

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe bułki drożdżowe 56

przygotowuje się dokładnie tak samo, jak te klasyczne, natomiast część mąki jest zastąpiona pieczoną dynią. Dynia daje im piękny pomarańczowy kolor. Do pieczenia wykorzystuję dynię Hokkaido, jej miąższ jest zwarty i mało wodnisty.   Pamiętaj, aby przy wiązaniu bułek sznurkiem nie robić tego zbyt ściele. Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko(...)dodaj po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrób.  Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Ciasto nie powinno być rzadkie, w razie czego dodaj nieco

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z dynią i ziołami 146

odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi, bazylią i solą. Dodaj drożdże, startą dynię i oliwę. Wodę dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło.3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby

Apetyczna babeczka