ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:101/345)

MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 135

się do zapobiegania powstawania komórek nowotworowych. Dynia obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, a w efekcie zawału czy udaru mózgu. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które powoduje pogorszenie lub utratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie(...)placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM  (3-4 porcje) Składniki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego

W kuchni Karmel-itki
Dynia pieczona do słoików 115

ogrodzie”, kroiłyśmy na kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstał dynia w słoikach. Przyda się na później : do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza do słoików. Składniki: Dynia Sól Wykonanie: Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy na blaszce do piekarnika

Smaki Ewy
Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem 84

Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :)  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru łyżeczka soli 7g drożdży instant 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła

Smakołyki Asi
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 124

nasionami słonecznika.   Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej (u mnie z manioku)  Do zakwasu dodać(...)połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem.  Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią.  Wierzch posypać mąką bezglutenową, by ciasto po wyrośnięciu łatwo odeszło

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe z gruszkami 115

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy

Anioły w kuchni
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 128

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)ceny bardzo przystępne ;-) )SKŁADNIKI:NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)- 1 cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka

SMYKWKUCHNI
Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną 56

zmodyfikować, ale i tak ciasto wyszło super! Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam małym i dużym łasuchom Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną – składniki (tortownica o średnicy 22cm): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii , garść suszonej żurawiny, szklanka pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz(...)naczyniu dokładnie blenduję ze sobą mokre składniki na gładką emulsję. Są to: olej rzepakowy, pulpa z dyni, ocet jabłkowy oraz mleko. Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam całość łyżką. Na koniec dorzucam także suszoną żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszam. Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Spróbuj

Natka Pietruszki
Łatwe ciasto drożdżowe z dynią 319

Przygotowanie Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Osobno mieszamy jajka, mleko i puree z dyni, dodajemy do mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia

Gotowanie moimi oczami
Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami 118

Marmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała

Korniszonki
Złocista chałka dyniowa 133

wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie. Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice. Ciasto drożdżowe dyniowe: 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłej wody op. drożdży instant (7g) 3 jajka 100g rozpuszczonego masła 1/3 szkl c.pudru 1 łyżka soli 6 szkl mąki Kruszonka: 1/5 kostki masła(...)temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto jeszcze raz wyrobić

Smakołyki Asi
Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego 98

suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ilość wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej wody. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Wegańskie pierniczki świąteczne 68

Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Czy posmakują NIEWEGANOM? Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni . Wygląda świetnie, a smakuje

Blendman
Chleb gryczany na drożdżach 112

drożdże oraz wodę. Zagniataj ciasto. Finalnie powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany

365 dni dookoła kuchni
Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami 120

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują

Ugotowane pozamiatane