ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:245/345)

Sałatka z pieczoną karkówką 206

Zanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych(...)pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki przyprawy do steka

Kuchnia w czekoladzie
Chleb na zakwasie 180

przy uklepaniu warto mieć zwilżone dłonie w ziemnej wodzie. Ciasto powinno być luźne. Foremkę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin aż ciasto wyrośnie.  Piekarnik nastawiony na 210C, wstawiamy na dół piekarnika inne naczynie wypełnione wodą aby podczas pieczenia była para. Chleb pieczemy najpierw 10 minut, a następnie w temperaturze 200C pieczemy(...)upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce, aż odparuje.  Do chleba można dodać również inne dodatki np. pestki dyni, żurawinę, kminek, czarnuszkę, zioła, suszone pomidory, oliwki itd. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 177

chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-)  Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-)  Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany  Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowo - keczupowym 207

A oto pomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje.....   Składniki: 1 mała kapusta

kgwjanczewo
Chleb orkiszowy pieczony w słoikach 116

fazowy) – 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam orkiszowej) – 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 – 1 łyżka nasion chia – 20g soli – 1 łyżka miodu (opcjonalnie) – 50 g pestek dyni – 100 g płatków owsianych („górskie” a nie błyskawiczne) – 1-2 łyżeczki czarnuszki – 4 łyżki czosnku niedźwiedziego – 600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu) Zakwas (rano w piątek(...)720/960/1400/2000 (do wyboru, ale najlepsze to 960 lub 1400) 70g letniej wody 20g zakwasu z lodówki Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin. Ciasto (wieczorem w piątek) Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas. Dodać pozostałe składniki i używając drewnianej łyżki dobrze wymieszać całość, próbując wybijać

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 102

płatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g) -woda ciepła -około 2,5 szklanki -cukier ½ łyżeczki - sól -1 łyżeczka - opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik Wykonanie: 1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką (4 łyżki). Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na około(...)przypadku kiedy korzystasz z drożdży w proszku, wystarczy wymieszać je z mąką. 2. Zmieszać mąki z płatkami owsianymi, dodać rozczyn, stopniowo podlewając wodą (musi być ciepła, nie gorąca) wyrobić ciasto,  3. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. 4. Piec

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Moje propozycje babek na Wielkanoc 236

Babka - jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wielkanocnych obok mazurka i sernika. Jednak mimo wszystko uniwersalna - chętnie jemy ją właściwie cały rok! Dziś przygotowałam Wam moje "babkowe" propozycje. Jest ich sporo, także myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa(...)Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa   Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym

Mania Wypiekania
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 140

keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał z mąki od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10-15 minut(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
KLUSKI LENIWE 169

maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej   2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam(...)Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 220

cayenne1/2 łyżeczki sody oczyszczonej250 g boczku parzonegobułka tarta1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy , dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, ok. 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku,  oraz  trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi(...)odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny dyniowe Jamiego Olivera 166

mąki pszennej- 1/2  szklanki brązowego cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka cynamonu- 3 jaja- 1/2 szklanki oleju- szczypta soli- prażone nasiona dyni, dodatki - około 1/3 szklankiWykonanie;- dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem na pulpę, dodajemy jajka, olej, mieszamy łyżką- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy a następnie łączymy z pulpą dyniową. Na samym końcu dodajemy(...)papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto./ /źródło http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com

Anioły w kuchni
Sernik idealny poszukiwany... 641

średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia.   Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Domowe Reese’s 175

Zamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl

moj przepis na
Sernik z nutką pomarańczy 95

Czas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z

SprawdzonaKuchnia.pl
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 109

mleka * 350 ml wody * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni Dodatkowo: * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni * 1 jajko Wykonanie: Do miski pokruszyć świeże drożdże, wsypać cukier. Mleko podgrzać w kubeczku, wlać do drożdży (mleko musi być letnie(...)tego łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.  Po tym czasie

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania