szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy
Na moim talerzuCwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy
Moje Małe Czarowanieżółtka 1 szklanka puree z dyni ½ kostki masła/margaryny Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, przypraw, żółtek, puree z dyni oraz masła zagniatamy ciasto które lekko się klei cisto najlepiej podzielić na dwie części ,wyłożyć na blat wysypany mąką , wałkujemy a następnie wykrawamy dowolne kształty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Słodkie zapomnieniedrożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie puree z dyni, sól i miód. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotn ą ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny
La grande e la piccola cuocasię także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. Przepisy z dynią w roli głównej (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Chleb dyniowy Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie Dżem dyniowo-pomarańczowy Kremowa zupa dyniowa Zupa z dyni i soczewicy Aromatyczna dynia hokkaido z pieca
My Chcemy JeśćTorta di zucca - włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może
Moje Małe CzarowanieCotton Japanese Cheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego(...)Słodka sałatka z kurczakiem i ryżem 32. Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem 33. (Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka
Be Fit Be Strongskładniki: 3 łyżki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utartego w moździerzu lub zmielonego 1/2 łyżeczki kardamonu, utartego w moździerzu lub zmielonego 2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymasę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki. Z ciasta uformować wałeczki, a następnie nożem obsypanym mąką (nie będzie się kleił) wycinać małe kawałki. Każdy kawałek uformować widelcem w kształt wałeczka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieminut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam i oglądam bardzo często
Weekendy w domu i ogrodzieProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego
Moje Małe CzarowanieŚwiąteczny wieniec wypiekałam w ramach naszej cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Powiem szczerze że polecam ten placek - wieniec szczerze i bez cienia przesady
Moje Małe Czarowaniecynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko
Smakołyki AsiOrzechowe ciasto dyniowo-fasolowe*, z masłem orzechowym* i figami *z mąką orzechową, nadziane masłem wczorajszy dzień to ten z tych które mogłyby
More food, love and dreamsszklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy
NA MOIM TALERZUDyniowo-kokosowe ciasto z ciecierzycy*; z mango (vegan) *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym, z wiórkami na wierzchu Lubię piątkowe wieczory, chyba bardziej niż te sobotnie
More food, love and dreamsPonieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam
More food, love and dreams(vege) Dyniowo-bananowe ciasto kukurydziane pieczone w słoiczku po maśle orzechowym; maliny Wegańskie wypieki, a ja? 0:1 dla mnie. Choć myślałam, że nic
More food, love and dreamsCiasto dyniowe w swojej konsystencji jest niezwykle podobne do sernika. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze
Życie zamknięte w smakuDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik dyniowy; gruszka(na kakaowym spodzie z polewą czekoladową)Jak co poniedziałek, ciasto na wynos. Powoli staje się to jakąś moją tradycją.A
More food, love and dreamsDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałkiJak poniedziałki są dla mnie istną
More food, love and dreamsJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed
Bernika - moj kulinarny pamietnikEkspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Sezon na dynię w pełni! Nie może oczywiście zabraknąć przysmaków z tymże przepysznym warzywem u mnie na stronie! Jako że mam dostęp do piekarnika wyjątkowo, oczywiście musiało się to skończyć wypiekiem super smacznego i łatwego ciasta. Przepis jest niezwykle prosty oraz szybki(...)jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić
zdrowo i aktywnieEkspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Sezon na dynię w pełni! Nie może oczywiście zabraknąć przysmaków z tymże przepysznym warzywem u mnie na stronie! Jako że mam dostęp do piekarnika wyjątkowo, oczywiście musiało się to skończyć wypiekiem super smacznego i łatwego ciasta. Przepis jest niezwykle prosty oraz szybki(...)jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić
Zdrowie i pysznie na talerzutakiej właśnie postaci :) Urocza, puszysta babeczka z kubeczka, która w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu z piekarnika, podana z pomarańczowym serkiem. Przepis miał zaczekać do Halloween, ale nie mogłam tyle czekać :) Mam nadzieję, że całość Wam posmakuje :) Składniki: 60 g pieczonej dyni 1/2 łyżki otrębów owsianych 1/2 łyżki płatków owsianych kilka orzechów włoskich 1 jajko kilka całych orzechów(...)łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, płatki i orzechy zmielić na mąkę. Dodać jajko, orzechy, dynię, proszek, przyprawę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem/masłem/olejem kokosowym. Przelać ciasto i piec w mikrofali 2-3 minuty. Do podania polecam serek kremowy wymieszany z 1 łyżeczką soku z pomarańczy. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsoli, do posypania: cukier puder. Przygotowanie: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy
Aga w kuchnismaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 0,9 kg pigwowców 0,5-0,6 kg cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania(...)usunąć pestki. Dynię pokroić na kawałki. Dynię i pigwowce wrzucić do garnka. Wlać ok. 50 ml gorącej wody. Przykryć i zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości dyni i pigwowców. Zmiksować np. ręcznym blenderem na gładką masę. Dodać cukier, wymieszać i pogotować na palniku o małej mocy do odparowania nadmiaru płynu. Do drożdżówki zużyje się tylko część tego
Weekendy w domu i ogrodziepianką czekoladową ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy Dynie wielbimy nie tylko za kolor ale głównie za smak i uniwersalność. Podobnie jest z ciastami fasolowymi ale nigdy nie pomyślałyśmy aby to połączyć. Nasza dynia Hokkaido idealnie zgrała się ze strąkami a pomarańczowa nuta nadała całości super odświeżającego smaku mimo, że nie przepadamy za cytrusami! Bardzo zasmakowałyśmy w tym połączeniu(...)efekt zobaczyć niebawem! 6. Zestaw batonów od Bombusenergy Kasia - Warzywne Brownie z Karmelizowanymi Orzechami Włoskimi ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Przepisów na Brownie miałyśmy aż 8! Jednak ciasto od Kasi okazało się rewelacyjną mieszanką składników godną do powtórzenia niejednokrotnie przed rodziną. Do tego karmelizowane orzechy to świetny pomysł na pyszną i efektowną dekoracje. Do zdjęć naszej wersji przepisu
Candy Pandasłyżeczką mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ dyni i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). . Odstawić w omączonej misce pod przykryciem
Grunt to przepis!razowej - typ 2000 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 100g otrębów owsianych 1 łyżeczka soli 150ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 2 łyżki oliwy 200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem(...)ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą
Grunt to przepis!