też dzisiaj tak szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ( przepis tutaj ). Niecierpliwie czekam aż się upiecze, a w międzyczasie wrzucam przepis, który już Wam wcześniej obiecałam ;) Składniki na dyniową drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką: forma 24x28 cm 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego(...)całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne
Rozpustne gotowaniezupie to jest to! Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny
Grunt to przepis!już jakiś czas temu zrobiłyśmy go wspólnymi siłami w trójkę, tzn Ja, Mama i Siostra. Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował. Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu, warto próbować(...)nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju 5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy
Motylkowa Kuchniawytrawnych. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować dyniowe crumble z imbirem i goździkami, czyli przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. Polecam! (około 4-5 porcji) 450-500g dyni (po obraniu
Di gotujeProste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni znalazłam się w tym cieście! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 1 kostka (180g) tofu naturalnego 1/2 szklanki puree z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta proszku
Truskawkowa Fiestałyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a potem w razie potrzeby dolewać w czasie wyrabiania(...)Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią (żeby je odpowietrzyć) i formujemy dwa bochenki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami dyni i wciskamy je lekko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Marder&Marder Manufacturegruszkę. Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam. Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa. Sałatka z poniższego przepisu jest do zrobienia w pięć minut jeśli macie wcześniej upieczoną dynię. Zachęcam was do pieczenia i mrożenia dyni(...)pokroiłam ją na mniejsze kawałki, ułożyłam na blasze do pieczenia i zapiekałam w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu aż była miękka. Część dyni wykorzystałam do sałatki, pozostałą część zamroziłam. Będzie jak znalazł na zupę, ciasto czy sos. Kupiłam gotowy mix sałat. Zachęcałabym was do zrobienia tego samego Czarnego pieprzu użyjcie według uznania. Ja uwielbiam świeżo mielony pieprz czarny
mecooksmojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić
moj przepis nadwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia(...)ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na równych 12 części. Z każdej części uformować kulę, w razie konieczności ręce zwilżyć olejem lub obsypać mąka, Uformowane kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą
moj przepis naokresie jesiennym dynia jest jednym z tych warzyw, po które sięgam bardzo często. Zazwyczaj piekę ją a później miksuję. W formie puree wykorzystuję ją do zup, ciast oraz sosów. Ostatnio upiekłam dynię z dodatkiem czosnku oraz oliwy i podałam ją w kawałkach. Pieczona dynia przygotowana w ten sposób może być świetną przekąską na lunch jak i smacznym dodatkiem do dań
MeCooksjesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów włoskich 40 g cukru pudru 90 g masła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek(...)kilka malin łyżka jagód kilka orzechów włoskich w miodzie Mąkę przesiewamy z orzechami i cukrem pudrem. Siekamy ją z masłem i żółtkiem a następnie dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną
Mienta blogpiwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)środka do boków tworząc pajęczynę. Pieczemy w temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto możemy przykryć folią aluminiową by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną z mlekiem czekoladą i posypujemy pestkami dyni. Smak dyni wcale nie jest wyczuwalny
Kuchnia w czekoladzieDwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą Składniki: 1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki) 2 jajka 160ml oleju 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej(...)funkcji góra – dół. Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.Do mokrych składników powoli dodawać suche składniki i wszystko razem wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę
Aromatyczne Podróże