ukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku z myślą o pewnym cieście, ale... Została zjedzona jako nadzienie do naleśników. Jest boska! Przepis znalazłam na blogu Every cake you bake , i wzięłam go w ciemno(...)prosta w przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta... Kandyzowana dynia Składniki: (na 2 małe słoiczki) 350 g dyni (waga bez skóry i pestek) 110 g cukru 1 łyżka masła Dynię pokroić w małą kosteczkę. W garnku podgrzewać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych zwyczajnych po te bardziej urozmaicone. Tym razem w wersji jesiennej. Czekoladowe z dynią i serkiem, z przyprawami korzennymi… Bardzo nam smakowało i liczę, że Wam również posmakuje. Jak każde brownie jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 113 g masła 170 g gorzkiej czekolady 2 jajka 140 g cukru kryształu 1 łyżka ekstraktu(...)dyniowe (patrz niżej), przykrywamy pozostałą częścią surowego ciasta (nakładając je kupkami) i ponownie pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek, za pomocą rózgi kuchennej
Made By Mom And Sonmiejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia
Podróż w kulinariasprawdzić patyczkiem. Obraną dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam z odrobiną wody w garnku pod przykryciem. Po zupełnym rozgotowaniu i odparowania soku- dynię zmiksowałam. Ciasto jest bardzo wilgotne, może trochę ciężkie, ale taki jest urok ciast wegetariańskich
Proste Potrawycukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem. wykładać do formy na zmianę ciasto jasne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowe, z imbirem, bakaliami, cynamonem. Prawdziwie jesienne. Nie myśląc długo, namieszałam trochę rozpuszczalnej kawy z gorącą wodą, dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12 cm 2 szklanki mąki 1 szklanka dyni startej na tarce(...)cukier oraz olej. Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię i na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę w gorącej wodzie. Do masy dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika
bistro mamaJesienne ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :) Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki i całe orzechy laskowe. Mieszamy
Pyry na Gazcukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do reszty składników. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 15-30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 40 x 20) posmarować wierzch zimną wodą i zwinąć. Pokroić
Pieguskowa Kuchniazabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :) Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru 25 dag puree z dyni 3 jajka 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę
My simple kitchensoli 3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam) Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione masło i dosypując mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać(...)miski i ręki. Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st z porcji wyszło 24 bułeczki. Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę
Gotowanie jest łatweCiasto dyniowe powstało na bazie przepisu na moje ulubione ciasto marchewkowe . Od razu je polubiłam i dotychczas piekłam już kilkakrotnie. To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu! Ciasto j est naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku. Ja je wzbogaciłam orzechami włoskimi i polewą czekoladową co okazało doskonałym połączeniem. Zresztą sami spróbujcie! Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - składniki: (Forma(...)Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i p iec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam polewy czekoladowej.) Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - dodatkowe informacje: (*) Dynia powinna być starta na średnich oczkach tarki. Dynię luźno odmierzyć szklankami, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku
Di gotujeCoś w sam raz do podjadania w coraz zimniejsze jesienne dni. Dodatkowo ciasto dzięki korzennej nucie doda nam przyjemnego uczucia rozgrzania i zapewni większą odporność, a to za sprawą żurawiny, kaszy jaglanej, dyni, rodzynek i migdałów. SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej szczypta soli 70 g masła 50 g cukru trzcinowego 250 g puree z dyni 90 g żurawiny mrożonej(...)puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, przyprawę do piernika, cynamon i kardamon, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 32 cm, wyrównać górę i posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Uwagi: Ciasto musi mieć
Passions hobbies lifetrzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo odparowana to należy dodać trochę więcej mąki. 4.7 from 3 reviews Gnocchi z dynią Drukuj Prep time 30 min Cook time 15 min Total(...)żeby jak najwięcej wody odparowało. Przełożyć dynię do miski, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając ser. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową, dodać do dyni, razem z solą. Ciasto najpierw wymieszać a potem wyrabiać ręką, podsypując od czasu do czasu łyżką mąki, aż do pożądanej konsystencji ( ciasto musi być zwarte i nie lepiące, ale też nie można
Cooking for Emilyrezultacie jednak ledwo doczołgałam się do auta! Po wszystkim nie miałam siły ruszyć ani ręką ani nogą! A trzeba było jeszcze z tymi grzybami coś zrobić… Grzyby i dynia – ulubione smaki jesieni Do dzisiaj jednak udało mi się już zregenerować siły, pora więc wkroczyć do kuchni i zrobić coś dobrego… Wczoraj moja jedyna aktywność kuchenna to gotowanie, smażenie(...)donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger food , jogurt , pączki Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Donuty 2 jajka 0,75 szklanki puree z dyni 0,3 szklanki erytrytolu 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Modern Cave Girltrochę dyni i wertując internet w poszukiwaniu ciekawych inspiracji natrafiłam na świetnego bloga Oli – Cukry Proste. To właśnie u niej natrafiłam na smakowity przepis na ciasto drożdżowe z użyciem purée z dyni, bez jajek. Stwierdziłam, że dam jej szansę i delikatnie zmieniając recepturę przyrządzę dyniowy placek drożdżowy. Ciasto wyszło przepyszne i jak to drożdżowe – smakuje obłędnie na ciepło(...)Mąkę, drożdże, cukier i sól łączymy ze sobą. Następnie np. przy użyciu haka, ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko, dynię i miękkie masło. Całość wyrabiamy, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość). W tym czasie zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
Be Fit Be Strong