Brrrr. Jesień zbliża się dużymi krokami niestety temperatury znacznie się obniżyły i od nie dawna raczymy się herbatkami (ja herbatę piję tylko w okresie jesienno- zimowym
Szybko Tanio Smacznieprzepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku . Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać(...)łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni. Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez około 30-40 minut. Gdy ciasta wystygnie podajemy
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni. Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy(...)przestudzenia. NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę piernikową, likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników na gładką masę. Płynne nadzienie wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temp. do 130℃. POLEWA ŚMIETANKOW A: Śmietanę łączymy
cool and mintyStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się do mnie i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do
W kuchni Karmel-itkiusunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu
W SMAKjakichś tajemniczych powodów ciasto jest … za słodkie. Pod warstwą polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju(...)POLEWA 90 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 10 ml soku z cytryny DODATKOWO 30 g suszonych posiekanych śliwek 20 ml śliwowicy lub innego alkoholu Wykonanie CIASTO Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane i posiekane orzechy i śliwki. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier
Tajemnice SmakuI kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza
Kuchnia MagdaLenyDziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego . Składniki: mąka pszenna typ 650 500 g drożdże suche(...)pestki dyni 4 łyżki Wykonanie: Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże tylko
Różowa kuchniacoś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem, ale ja bym nie zdążyła? :D Szkoda tylko, że gardło w gratisie(...)milionów tabletek daje rade, a zaraz praca więc lecę spróbować usiąść do tej pracy, opornie, bardzo. Przepis: ok.40 suchej kaszy + szklanka wody ok.100g bardzoo! gęstego pure z dyni hokkaido (lub mniej jak jest rzadsze) ok.30-40g mąki ziemniaczanej cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Kaszę uprażyć w garnku, aż zacznie typowo dla niej pachnieć. Zalać wodę, posoli, przykryć
More food, love and dreamshokkaido, makaronowa czy może muscat, pachnąca i bardzo pomarańczowa , musi być. Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe więc nie mogę sobie odpuścić aby dyni nie było w naszym jesiennym menu. Wydarzenie "Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny
Moje Małe Czarowaniekorzenne świetnie ze sobą współgrają . A jak przyprawy korzenne to skojarzenie oczywiste z piernikiem . No to może warto pokombinować i zrobić piernik z dynią ?? A pewnie ,ze warto . Aromatyczne ciasto , wilgotne , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami i korzeniami . Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się(...)dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować nadal na dużym ogniu ,aż woda całkowicie odparuje . Po tym czasie dodać do dyni masło , miód, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawę korzenną . Podgrzać ,aż składniki się połączą . Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać mieszankę dyniową . Przesiać
Malinowa Kawiarenkapieprz do smaku Ciasto ? 250 g mąki ? 250 g sera białego ? 250 g masła lub margaryny ? 1 jajko ? szczypta soli Sos ? 200 g gęstej śmietany ? 1 jajko ? 1 plaster sera mozzarelli ? 2 łyżki natki pietruszki ? sól, pieprz Wykonanie: ? Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce. ? Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. ? Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć(...)chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem. ? Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut. ? Po upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki
To co kochamjajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki(...)bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy. * Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego. ** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy. *** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą
Plate of JoyWilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały! Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek(...)zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem). Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z zeszyciku "Tina - Ciasta na każdą okazję
Mania Wypiekania