Dawno nic nie piekłam słodkiego bo jakoś nie mieliśmy ochoto, a i czasu było mniej, ale dostałam od mamy słoiczek puree z dyni i od razu postanowiłam upiec z nim ciasto, szybkie, wilgotne (było naprawdę wilgotne, ale ciężko to jakoś mi uchwycić na zdjęciach) i aromatyczne od przypraw. To jest taki ostatni słodki przepis na zakończenie jesieni, bo już(...)grudniu ruszam ze świątecznymi przepisami ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm: Składniki mokre: 3/4 szkl puree z dyni (szkl o pojemności 200 ml) 70 g marchewki jeszcze nie startej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka kl L 60 ml oleju Suche składniki: 180 g mąki (dałam pół na pół tortowa z orkiszową
Gotowanie...to proste !Ciasto czekoladowe z dynią to niesamowicie pyszny, super puszysty i bardzo wilgotny wypiek. To lekko korzenne i mocno czekoladowe ciasto polecam piec od jesieni do zimy. - dynię można zamienić na jabłka lub gruszki - ciasto, które długo zachowuje świeżość i super smak - dokładny opis wykonania oraz zdjęcia wykonania - krok po kroku
AniaGotuje.plodgarnąć na boki i w środek wlać olej oraz wodę - wlewać powoli łącząc wodę z mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać suszoną żurawinę i pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie
W kuchni u Monikiszczęście ostatnio szturmem przejmuje nasze jesienne stoły i półmiski, co mnie niezwykle cieszy. U nas zatem dzisiaj pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe, bardzo proste w przygotowaniu (nie popełniajcie tego błędu co ja i nie dodawajcie ciepłego jeszcze miąższu dyni do jajek, zakalec murowany ;) ). Do tego, żeby dopełnić obrazu, wybraliśmy się jeszcze na Farmę Dyń w Warszawie, w tym roku jedynie(...)przyjazne dzieciom miejsce, także za rok o nim na pewno przypomnę w okolicach września. Sami też się tam wtedy wybierzemy. Ciasto dyniowe (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWiększość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche(...)marchewką. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Zajmie to ok. 10 minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis(...)bazował na musie(a tym samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił :) I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu
FitKotdynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich - 1 jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów(...)grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo
Kuchenne Wariacjetego sernika. Moim zdaniem właśnie ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach nadając im piękną barwę. Całości dopełnia biszkopt z przyprawami korzennymi, który to wraz z dynią stanowią świetny duet. Sernik zarówno pięknie wygląda jak i smakuje. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym Zapraszam do obejrzenia filmu(...)boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę. Puree z dyni ( Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g ) Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry
RAROSSAłyżki cukru pudru * 100 g zimnej margaryny Kasia z masłem * szczypta soli nadzienie * 400 g puree z dyni * 1/2 szklanki cukru * 2 jajka * 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 1 łyżeczka cynamonu * 1/4 łyżeczki imbiru mielonego * szczypta soli Sposób wykonania ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę Kasia, jajko, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować(...)ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200°C do lekkiego zrumienienia. nadzienie W misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50
Mix smakuCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLenydyniowe "ciasto" z preparowanej jaglanki, gryki i amarantusa z pestkami dyni prażonymi w ksylitolu i cynamonie oraz z wegańskim sosem czekoladowym ~ W sumie nie wiem od czego zacząć ten post...W sumie mam niewiele czasu (szkoła szkoła zaraz!) więc może nie będę owijać w bawełnę :) Dzisiaj jest moja druga rocznica wegetarianizmu! :) Ale szybko ten czas leci :) Wcale nie żałuję(...)puree z dyni ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka pestek dyni z ksylitolem i cynamonem naturalnaspizarnia.pl Trzy pierwsze składniki mieszamy i przekładamy do foremki. Na wierzchu posypujemy "ciasto" pestkami dyni. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie wegański sos czekoladowy od naturalnaspizarnia.pl . Smacznego
breakfast of dreamsDynię możemy śmiało nazwać królową jesieni, ponieważ pod koniec października widać ją wszędzie: na wystawach i półkach sklepowych, na straganach. Wielu z nas robi z niej jesienne dekoracje w przydomowych ogródkach lub na tarasach. Dynia ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem pieczemy pyszne ciasta i gotujemy zupy. Natomiast(...)pamiętam z dzieciństwa smak i zapach aromatycznego kompotu, który gotowała moja babcia z tego warzywa. Miąższ z dyni nadaje się też do zrobienia placuszków. Robi się je podobnie, jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dajemy miąższ z dyni. Konsystencja ciasta przed smażeniem powinna być taka sama. Na moim blogu jest już przepis na placki dyniowe na słodko , a tym razem
Danka PichciCzas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3 jajka 25 dag mąki 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię ścieramy(...)ucieramy Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznej Wlewamy mleko i dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw
Proste Potrawyciasto jest przepyszne. Po prostu trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego(...)dodać puree z dyni i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wsypać do składników mokrych. Zmiksować do połączenia składników, po czym wsypać marchewkę, żurawinę, rodzynki i płatki migdałowe. Wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed
Passions hobbies lifePyszne ciasteczka dyniowe w kształcie dyni! hit! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDynia - królowa jesieni! Idealnie smakuje na słono, jak i słodko. W tym wydaniu prezentuję serniczek dyniowy z bananem. Pychota! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu
Truskawkowa FiestaCiasto drożdżowe zna i kocha niemal każdy, dyniowe ciasto drożdżowe też Wam już tutaj przedstawiałam i było hitem na blogu, ale co gdyby tak… przełożyć
FlymetothespoonCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!