Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Dawno ich nie było, więc postanowiłam zrobić przyjemność rodzince. Ciasto pierogowe to ciasto z krupczatki a farsz z karkówki z dodatkiem dyni, suszonych prawdziwków, cebuli i ostrej musztardy jalapeno. Czyli jesiennych składników. Musztarda fajnie dała kopa farszowi. Pierogi wyszły smaczne a podałam je z surówką z białej kapusty. Jeśli macie ochotę spróbować to zróbcie
Ewa w kuchniŚliwki, migdały, pestki dyni – słodka domowa kruszonka i soczyste owoce Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, nie mam pomysłu i zbyt wielu składników szukam inspiracji
Tajemnice Smakumasła 100 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6-7 łyżek płynnego miodu po 5 łyżek: sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika Ze wszystkich składników na ciasteczka zagnieść ciasto, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wałkować ciasto, podsypując je mąką i wycinać ciasteczka. Smarować je przy pomocy pędzelka płynnym miodem i posypywać mieszanką ziaren. Przekładać na blachę
Słodkie inspiracjeostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów to mogłabym je jeść codziennie w nieprzyzwoitych ilościach. Gnocchi to prawdziwa bomba węglowodanowa, nawet jeśli połowę ziemniaków zastąpiłam piżmową dynią. Dlatego często robię gnocchi niskowęglowodanowe . Zawsze lubiłam kluski typu kopytka , k nedle czy kluski z serem(...)porcje 400 g ugotowanych ziemniaków 300 g pieczonej dyni piżmowej 1 jajko 200 g pszennej mąki 1 puszka kukurydzy 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego 2 łyżka świeżego majeranku, pokrojonego 1 szalotka 1 łyżka masła Ziemniaki i dynię przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 8 kawałków. Każdy kawałek zroluj i pokrój
codojedzeniaskładnikowy sernik dyniowy to ciasto, które ratuje w kryzysowych sytuacjach, np. takiej, gdy masz ogromną ochotę na sernik, ale niestety aktualna dieta nie pozwala na jedzenie sera. Wersja z tofu i dynią jest chyba moją ulubioną wersją tofurnika. Do tej pory dzieliłam się z Wami przepisami na tofurniki w wersji bez pieczenia (gorąco polecam Ci wypróbowanie Dyniowego tofurnika z czekoladowym
365 dni dookoła kuchniprzecisnąć przez praskę. 3. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części
Szalona Kuchnia Ewelinyutrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość
Di gotujeprzepis. Ja piekę czasem dwa chleby, jeden zamrażam, wyjmuję z zamrażarki po kilku dniach i cieszę się świeżym, mięciutkim chlebkiem. R ada : Do ciasta możemy dodać pod koniec wyrabiania trochę ziaren słonecznika, dyni lub innych. Ja ostatnio dodałem łyżkę nasion czarnuszki. Tak wygląda po przekrojeniu
Przepisy i porady kulinarneproszku z czekoladą to hit tegorocznej jesieni. Smażę dyniowe racuchy 3 dni pod rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne. Dyniowe racuchy to prawdziwa jesień na talerzu. Te placki mają
codojedzeniapergaminie i włóż do zamrażalki na 2h. Ciasteczka: 1. W dużej misie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. 2. Do suchych składników dodaj puree z dyni i roztopione masło- wymieszaj/zagnieć wszystko na gładkie ciasto. 3. Podziel ciasto na części wielkości piłeczki do ping-ponga. 4. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, na środku umieść kulkę z Mascarpone
Kuchnia w Słońcu Skąpanamałej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć
Pieguskowa Kuchniapunkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam, gdy po raz pierwszy przygotowywałam puree
Mania WypiekaniaOstatnio zachwyciłam się pomysłem na pieczenie placków z płatków jaglanych . Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku : klik . Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest
Kasia Sarnawykonanie: Mieszam olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiepiec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki. Pyszniutkie :) Smacznego
MarciochaKucharzymuszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć
Pełny talerzakurat uwielbiam. Ciasto pochodzi z tej strony . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów 1 szklanka rodzynek (ja je pominęłam) 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju(...)jednej misce łączymy składniki suche, tj. mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i orzechy. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy olej i puree z dyni dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25 x 12 cm, piec w temperaturze 180 st C przez ok 60 minut
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki Wlewamy mieszankę(...)jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły. 6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Moje ciasto było ciut "ciężkie". Przyczyną mógł być fakt, że piekłam
Proste PotrawyDynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za to kazdy smak,dlatego mozna ja doprawic na wiele ulubionych sposobow.DYNIA przywedrowala do Europy wraz z Kolumbem z Ameryki tropikalnej,gdzie dotad rosla dziko i pokrewne jej gatunki.Jest niskokaloryczna.100 g dyni to zaledwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki(...)masła pozostaną bardzo malutkie grudki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca. Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy
Bułka z ChlebemOdstawić na 15-20 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie dodać siemię i pestki dyni. Wszystko wymieszać, dodać zaczyn oraz wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch posmarować
Agusiowe smakołyki