zimowych przypraw, nabrała fascynującego smaku. Będę polecać dalej, jest zachwycająco korzenne, puchate i wilgotne, a czego można chcieć więcej od ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) "Składniki : 4 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe)1,5 szklanki mąki2 łyżeczki do pieczenia proszku 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka przyprawy do pierników1/4 łyżeczki
Słodkie Przyjemnościczarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek. Potrawka z indyka, pomidorów i dyni SKŁADNIKI: 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 1 duża cebula 4 suszone pomidory w oleju szklanka czarnych posiekanych oliwek szklanka mrożonej dyni
Zasmakuj KuchniCześć! Królowa jesieni: dynia. W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego
Pieprzyć z FantazjąCześć! Królowa jesieni: dynia. W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym w daniach. Dodaję ją do ciast, placuszków, czy do sosów. Tym razem zrobiłam gulasz wołowy z jej dodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego
Pieprzyć z Fantazjąpodstaw. Zaopatrzona jestem w cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie
Milion Smakówpełnoziarnistej (użyłam 250 gram mąki żytniej i 250 gram mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli 0,5 litra letniej wody ulubione dodatki takie jak słonecznik, dynia, siemię lniane, żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty – Wykonanie Do miski wsyp całą mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram(...)gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką, by nie wyschło
To Musisz Wiedziećbiałego sezamu ● sól, pieprz Składniki na ciasto : ● 100 g mąki z ciecierzycy ● 80 g mąki pszennej ● ½ łyżeczki soli ● 1 łyżeczka ziaren kuminu ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● 4 łyżki wody Przygotowanie : Przygotuj ciasto: wymieszaj przesiane mąki, sól, ziarna kuminu, dodaj oliwę i wodę. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj lekko ciasto, aż do uformowania elastycznej kuli. Jeśli jest(...)formę do tarty (lub wyłóż papierem do pieczenia). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, dociskając dobrze do brzegów. Wstaw do schłodzenia na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, ponakłuwaj widelcem ciasto, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakaszy gryczanej świeży majeranek świeża szałwia 50g masła 200g pomidorków koktajlowych sól pieprz biały oliwa lub olej do skropienia dyni Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy
Jacob TastesDynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido
Ze smakiem i z pasjąpękatą i pomarańczową w kuchni, oj się działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam
SMYKWKUCHNIsmakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła
słodki bratekciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodzie, ostudź i obierz. Następnie na patelni podsmaż cebulę, czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj bób i zmiksuj całość na jednolitą masę. Teraz wystarczy nadziać przygotowane wcześniej cienkie ciasto naszym farszem, ugotować w osolonej wodzie i gotowe! Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-z-bobem Pierogi z karpiem Jeżeli jesteś fanem rybnych smaków, koniecznie spróbuj pierogów z karpiem(...)ugotuj do miękkości. Pierogi z dynią Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Wykorzystaj jej delikatny smak do stworzenia wyjątkowych pierogów. Upieczoną dynię zmiel wraz z białym serem, dodaj przesmażony czosnek i świeży szpinak, a następnie starty imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wykładaj gotowy farsz do pierogów na przygotowane wcześniej cienkie ciasto, dokładnie zlep i ugotuj
Swojskie jedzonkopiersi z kurczaka oregano majeranek natka pietruszki Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone
Mango Papajakońcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki(...)tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne
Pożeraczka, czyli raz adobrze