The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePotrzebujesz tylko trzech składników, by móc zajadać się pysznymi ciepłymi różyczkami. Jest to świetny dodatek do lodowych deserów. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandryczyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówDzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na
Przysmaki KarolkiCzy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację.
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojejeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub smażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła! W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
Gotowanie to kochanieKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle
Karo in the KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerProfiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki
Gosia gotujeAromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska