Clafoutis to francuski przysmak, stworzony przez rolników, których nie stać było na drogie i wytworne desery z francuskich cukierni. I
La grande e la piccola cuocatosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Prosto, słodko i pysznie. Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba. Dobrze mi
More food, love and dreamstosty francuskie z domowej chałki z karmelizowaną czekoladą i malinami (inspiracja) Chałka sprawdzona. Pomimo, że x razy pieczona, nadal znika nie wiadomo kiedy. I
More food, love and dreamsDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie
More food, love and dreamsciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy
Ewa w kuchniKażdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek(...)jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTarta z francuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską
potrawyregionalneClafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie(...)niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być Smacznego
greenscarfwszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem(...)rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą finansjerek, cierpki rabarbar przełamuje tę słodycz i fajnie ożywia smak. Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciast, możecie pominąć dodatek białej czekolady. Financier - francuskie ciasteczka dla ludzi pieniądza Financier (po franc. finansista, bankier, kapitalista) w Polsce zostały ochrzczone uroczą nazwą finansjerki (tak mogłyby się nazywać żony finansistów
Chilli Czosnek i Oliwasłabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej
bistro mamawykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące, więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła o średnicy 8cm. Składniki
Maślane ciasteczkoCIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaQuiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól
Anioły w kuchniParyż- Brest to przepyszne ciasto, które w 1891 roku wymyślił pewien francuski cukiernik dla upamiętnienia wyścigu kolarskiego Paryż - Brest - Paryż. Kształtem przypomina koło roweru a jego smak to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Chrupkie ciasto ptysiowe, delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy krem i kwaskowe owoce lata... Poezja! Bardzo polecam :-) Ciasto: 125 g mąki pszennej
maniapieczenia