 Święto Trzech Króli 215
Święto Trzech Króli 215Święto Trzech Króli to w kuchni francuskiej galette des rois. Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to pyszne ciasto z masą migdałową, gorąco polecam te przepisy klik i klik
Przysmaki Karolki Brioszka z konfiturą morelową 214
Brioszka z konfiturą morelową 214zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje
Aromatyczne Podróże ŚLIMACZKI Z SEREM I POMIDORAMI 17118
ŚLIMACZKI Z SEREM I POMIDORAMI 17118Składniki: op.ciasta francuskiego mały serek philadelfia 2 twarde pomidory sól, pieprz zielona natka pietruszki Wykonanie: Rozkładamy płat ciasta, smarujemy go serkiem.Wykładamy na ser pokrojony w kostkę pomidor (krojąc usuwamy gniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku. Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Walijskie Pichcenie FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 263
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 263koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie(...)będziecie mieli ochotę, to możecie zamienić wersję ciasta jak tylko opracujemy przepis na ten kolejny smakołyk. Jeśli chcecie zjeść posiłek, którym nie pogardziłaby sama księżna Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem. Do tego lampka wina, nastrojowa muzyka i można poczuć się jak w samym sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche
Nerds Kitchen Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 318
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 318pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka na sterydach!” Mimo, że smak drożdży jest w ogóle nieodczuwalny. Dla mnie to połączenie tradycyjnego słodkiego ciasta drożdżowego i ciasta na francuskie brioche. Panettone jest naprawdę pyszna, warto spróbować! PLAN PRACY: Dzień 1 rano – naszykować rodzynki Dzień 1 wieczorem – zrobić ciasto Przez noc – pierwsze wyrastanie Dzień 2 rano – formowanie
Karo in the Kitchen Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 435
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 435jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce. Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki
coolinarnastrefa.blogspot.com Tarta z cukinią i pomidorami 155
Tarta z cukinią i pomidorami 155zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł na posiłek, zarówno wytrawny, jak i słodki. Można ją zrobić na każdym gatunku ciasta, choćby francuskim . Za każdym razem zaskakuje smakiem, bo różnorodność składników farszu jest przecież nieograniczona. Gorąco polecam na obiad, czy ciepłą kolację. Składniki na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka mąki
Gosia gotuje Pierożki serowe z jabłkami 427
Pierożki serowe z jabłkami 427Twaróg zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość
Niezły Młynek Wegańskie ciasto jogurtowe 189
Wegańskie ciasto jogurtowe 189jogurt sojowy przeszedł pierwszy test. Zrobiła swoje ulubione ciasto za czasów wegetariańskich- jogurtowe. Przepis znalazłam w książce „Dlaczego w Paryżu dzieci nie grymaszą”, podobno to ciasto pieką francuskie matki wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować
greenscarf Kieszonki francuskie z brokułami i fetą 674
Kieszonki francuskie z brokułami i fetą 674Post Kieszonki francuskie z brokułami i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną 243
Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną 243Post Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje Tarta migdałowa z porzeczkami 149
Tarta migdałowa z porzeczkami 149Tarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec
Wiem co jem Galette pomidorowo - bazyliowe 218
Galette pomidorowo - bazyliowe 218zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem
Chilli Czosnek i Oliwa Rogale Marcińskie 183
Rogale Marcińskie 183obłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego
Mango Papaja Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 237
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 237krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek
Kuchnia u Krysi