WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym
W Moim Magicznym DomuRozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu(...)nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli są bez cukru, dodajemy 4 łyżki cukru. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy do nich mieszankę budyniową. Zagotowujemy ciągle
Trzeci talerzmasło i łączyłam z budyniem. Tutaj wygląda to troszkę inaczej, na pewno dużo szybciej. Do gotowego ciepłego budyniu wrzuca się kostkę margaryny i miksuję do momentu jej rozpuszczenia i połączenia z resztą składników. I taką masę teściowa od razu wylała na ciasto. Szykowanie masy budyniowej Masa przekładamy na ciasto Ostatni krok to polewa kakaowa, która była dla mnie największą zagadką(...)czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Ściągamy z gazu i od razu dodajemy do masy całą margarynę. Miksujemy, aż się ona rozpuści i połączy z budyniem. Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Dopiero wówczas wstawiamy blachę do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Polewa kakaowa: – 2 jajka – 6 łyżek cukru – 4 łyżki kakao
RelaxtimePrzepyszne ciasto na upalne dni i nie tylko. Jest idealnie kruche i pełne truskawek, zaś budyń dodaje całości niezwykłego smaku. Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 4 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g truskawek(...)kwaśnej śmietany 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka szczypta soli 30 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtka, posiekane na mniejsze kawałki masło i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś do drugiej
Passions hobbies lifedodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 2 płaty. składniki na krem: 100 g masła 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szkl(...)mleka 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy
Domowy Smak Jedzeniabrownie – mocno czekoladowy, o intensywnym zapachu kakao, głęboki w smaku i wilgotny. Aby uzyskać ten efekt okrągłym trzonkiem od drewnianej łyżki zrobiłam symetryczne “dołki” w cieście. Przygotowałam bezglutenowy budyń czekoladowy i po przestudzeniu do każdego otworu nałożyłam budyń a następnie polałam nim całe ciasto. Odstawiłam je do przestudzenia a później na 2-3 godziny do lodówki, żeby(...)Okrągłym trzonkiem od drewnianej łyżki robię w cieście otwory mniej więcej do 2/3 wysokości ciasta (jak na zdjęciu poniżej). 10 Do każdego otworu nakładam lekko ciepły budyń a następnie polewam nim całe ciasto. 11 Odstawiam do ostygnięcia do lodówki na 2-3 godziny. 12 Kroję w kostkę, dekoruję owocami i podaję. 13 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz
Book of spellslodówki ;)A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!Jak je zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI: – masło – 200 g – cukier – 1 i 3/4 szklanki – mąka – 2 szklanki – żółtko(...)łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).Mniejszą cześć zawiniętą
Ostra na Słodkoleżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem Składniki: Kruche ciasto 100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając(...)cukier puder do oprószenia Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC i na termoobiegu. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem podwyższ temperaturę o 10- 15 stopni w kależności od piekarnika
codojedzeniaProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego(...)lodówce . Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok pół centymetra. Wykroić kółka i wylepić nimi posmarowane masłem foremki. Do każdej babeczki nałożyć łyżeczkę zimnego budyniu i przykryć każdą z nich kolejnym kółkiem ciasta. Docisnąć przy brzegach , żeby ciasta się skleiły . Nakłuć u góry widelcem w kilku miejscach . Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego
Malinowa Kawiarenkapowoli wlewać do masy, ciągle mieszać. Całą masę wlać do garnuszka i zagotować, mieszając cały czas. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Można zrobić budyń z baczki, ale to nie to samo Ciasto drożdżowe – drożdże pokruszyć, obsypać mąką ( mąkę wziąć z odważonej mąki do ciasta), solą,łyżeczką cukru, letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe(...)podwoić swoją objętość. Wykonanie – ja zrobiłam duże podłużne słodkie bułeczki, ale można zrobić mniejsze będzie wtedy ich więcej i bardziej podzielne. Za pomocą dłoni pobrać porcję ciasta, spłaszczyć i położyć budyń. Zawinąć i położyć stroną sklejenia jako spód bułeczki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30, jeśli zrobicie
Kuchnia PokoleńCiasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc
Kulinarne Przebojełyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę serową: 800g twarogu, 2x400g jogurtu greckiego 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jaja, 2 opakowania budyniu, Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz. Twaróg wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera
Słodki Zakątekfolią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią(...)Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej
Różne smaki w kuchnifolią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią(...)Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej
Słodkości i nie tylko