ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:22/780)

DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 169

iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej(...)reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku.  Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy budyń.  Wgłębienia w cieście nadziewamy budyniem, układamy po łyżeczce dżemu.  Wierzch ciasta smarujemy białkiem.  Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy lukrem.  Talerzyki na których podałam drożdżówki

słodki bratek
Tarta z rabarbarem i budyniem 221

Tarta z rabarbarem i budyniem Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki...  :) Składniki: 200 g mąki pszennej 120 miękkiego masła(...)tarty (u mnie średnica 30 cm)-wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować, bądź też rozprowadzić palcami w foremce. Uformować wyższe ranty. Na ciasto wylać budyń i dokładnie rozprowadzić. Na budyniu ułożyć rabarbar i posypać cukrem. Piec około 45 min w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić, a najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Po upieczeniu posypać tartę

na moim stole...
Karpatka 200

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki(...)Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty. Budyń: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej 1 jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego

Chocolate Muffin Blog
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 141

którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie(...)ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C  przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń : 500 ml mleka 3/4 szklanki

Chocolate Muffin Blog
Ciasto czekoladowo- truskawkowe 158

pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się  mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gorący(...)budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez  45 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 199

farsz: – 330 g jogurtu greckiego – 1 op. budyniu waniliowego z cukrem – 1 łyżka cukru pudru – mrożone jagody cukier, mięta Mąkę przesiewamy do misy robota, wsypujemy cukier i szczyptę soli, mieszamy składniki hakiem robota, dodajemy posiekane zimne masło, oraz żółtko, szybko za pomocą haka robota zagniatamy ciasto. Ciasto można przygotować ręcznie na stolnicy siekając i łącząc składniki(...)wrzucamy kulki ceramiczne do pieczenia tart, kto ich nie ma może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki orkiszowe z budyniem 232

razem, coś w sam raz na wielkanocny stół lub do koszyczka ze święconką. Babeczki z kruchego ciasta, z mąki jasnej orkiszowej, nadziewane budyniem. Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 babeczek. Kruche ciasto na babeczki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 90 g masła lub margaryny 50 g cukru pudru 1,5 łyżki kwaśnej śmietany  2 żółtka   Nadzienie budyniowe(...)ciasto zagniatamy dokładnie w misce tworząc kulę. Ciasto odkładamy do lodówki na godzinę.  W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Na tę ilość ciasta wystarczy połowa opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania babeczek był gęstszy. Budyń odkładamy przykryty do wystygnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto budyniowo - owocowe 134

Dziś leśne jagody wylądowały na moim budyniowym placuszku. To ciasto zawszę się udaje, receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.   5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki  1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie owocowe lub inne +2 łyżki mąki pszennej owoce np. jagody Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąkę(...)mąkę, proszek i olej. Ciasto wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Dla kontrastu po upieczeniu lub przed, na ciasto można włożyć kilka owoców innego koloru, ja miałam porzeczki

Jadło i czytadło
Ciasto z owocami i budyniem 234

Ciasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru(...)gotujemy. Kulki wykładamy z zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 25x25) wykładamy papierem do pieczenia. Zcieramy większą kulkę na tarce bezpośrednio na papier. Po brzegach formujemy wyższy rant. Na ciasto wylewamy gorący budyń. Na budyń wykładamy dowolne owoce, pokrojone, lub starte. Na owoce tarkujemy mniejszą kulkę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 216

czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki tortowej 250g margaryny(...)wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto

Rozpustne gotowanie
Tarta z truskawkami i budyniem 150

oparach gorąca - na ratunek przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 2 budynie waniliowe 4 szklanki mleka truskawki polewa do ciasta - smak wg uznania Przygotowanie: Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 20 minut(...)zamrażalnika. Następnie ponownie zagniatamy ciasto w rękach i wykładamy nich formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut. W między czasie  przygotowujemy budyń na 4 szklankach mleka. Gdy trochę ostygnie przelewamy go na tartę. Na wierzch układamy wymyte, obrane i przekrojone na pół truskawki.  Tartę możemy

Taste Therapy
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 249

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Nadzienie:   Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić. Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić

Ze smakiem i z pasją
Babka bananowa. Z budyniem. Czekoladowym 202

moim bananom dojrzeć jeszcze te dwa dni. Gdy pokryły się gęstą siatką czarnych plamek, uznałam, że są doskonałe. Miękkie i obłędnie słodkie, idealnie nadają się do ciast. Ten przepis oczarował mnie dodatkiem budyniu. Od kilku tygodni już chyba chodził za mną budyń; uznałam więc, że takich znaków i zrządzeń losu lekceważyć nie można, a babkę upiec należy niezwłocznie(...)sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Na końcu dodać banany, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Do natłuszczonej formy wylać połowę ciasta, następnie wyłożyć budyń i zalać pozostałym ciastem. Piec w 170 st. C. przez 1 godzinę. Przestudzić w formie przez 15 minut, następnie wyłożyć na kratkę do góry spodem i zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka kryzysowa 169

pokrojone na plasterki masło oraz smalec. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większa od drugiej. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam większą cześć ciasta. Rozłożyłam je równomiernie w blaszce i lekko ugniotłam palcami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka z pianką (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasto z budyniem i owocami 241

Dostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł. W tym czasie większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na gubych oczkach na dno przygotowanej formy.  Na ciasto wylać ciepły budyń, ułożyć przygotowane truskawki i rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje