ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:783/932)

Korzenny placek 169

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :) Składniki: - 2 kg dyni - 200 g masła - 5 jajek

Zainspirowana w kuchni
Jak wspólne gotowanie utrwala dobre nawyki żywieniowe? (przepis) 79

możemy jeść na surowo, a mięsa nigdy. przygotowania posiłku Zadania należy dopasować do wieku dziecka. Najmłodszym wystarczą proste prace np. mycie owoców, odmierzanie cukru lub mąki, pomoc przy zagniataniu ciasta, czy formowanie ciasteczek. Starsze można zaangażować do bardziej wymagających czynności, które wymuszą zastanowienie się i koncentrację.  Robiąc np. ciasteczka, można dziecku wyjaśnić podstawy matematyki (dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnożenie), fizyki(...)spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym.  Indyk jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso indyka zawiera wiele minerałów i witamin: B3, B6, B12, D, potas, białka i ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, na co zwraca uwagę Pani dietetyk dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska (ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”). Ilość porcji

Kuchcik gotuje
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 280

Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła dodatkowo: 1 op. krokantu z orzechów laskowych kandyzowane wiśnie 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego   Wykonanie:  białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 352

Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 529

wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko.  Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład. Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze. Deser jest dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 170

Przychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie

W kuchni Karmel-itki
Grecki Wiejski Chleb czyli Horiatiko Psomi – χωριάτικο ψωμί 86

kształtem, wielkością, dodatkami, ale też technika pieczenie, smażenie, a nawet gotowania.  Grecki Wiejski Chleb jest łatwy w przygotowaniu, najlepiej użyć świeżych drożdży i mocnej chlebowej mąki, bogatej w białko i mąki z semoliny w ostatniej fazie przygotowania, która sprawi, że chleb będzie miał fantastycznie spieczoną i chrupiąca skórkę.  Znajdziesz u mnie kilka greckich chlebów takich jak: Lagana(...)drugie, dodaj część mąki do miski i wymieszaj, dodaj sól, oliwę z oliwek najwyższej jakości, tymianek, wymieszaj i dodaj druga część mąki. Teraz zdaje się, że po trzecie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Po czwarte wlej odrobinę oliwy z oliwek do czystej miski i włóż utworzoną kulę z ciasta, użyj foli spożywczej

RafalCook
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 177

miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.  Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem(...)puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem).  Porcjami dodajemy twaróg ciągle miksując do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do sera, dokładnie mieszając. Tak przygotowany sernik wylewamy na podpieczony spód z gruszkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Symfonia Smaków
Ciasto kokosowo- śmietankowe 142

Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo

Kuchnia w czekoladzie
Tort mleczno-czekoladowy 361

Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej

Smakołyki Asi
Sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie . 147

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik krówkowy  na ciasteczkowym spodzie  :) Składniki na spód sernika : 150 g ciasteczek Belvita owoce leśne  60 g roztopionego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 244

Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób przygotowania : Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym(...)truskawek i krótko miksujemy. Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej.  Tort ozdabiamy truskawkami, a górę

Słodka Strona
Tort czekoladowo-truskawkowy 326

Taki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di 150

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku

Di gotuje
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 206

napakowany zdrowymi kaloriami,   wnoszącymi coś do naszego organizmu. Baton sklepowy   (51 g = 1 szt) Baton domowy  (50 g = 1 szt) Energia 260 kcal 220 kcal Białko 4,7 g 4,8 g Tłuszcz 14,2 g 13,5 g Węglowodany 28,2 g 21 g Błonnik 0,6 g 2,5 g Składniki (16 batonów(...)jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia.   Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.  4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź. 6.   Zrób

Powiedz dietom nie