często, bo mieliśmy dużo swojskiego sera. Teraz też miałam taki ser, więc postanowiłam przypomnieć ten smak :) Trzy kolory powstały przypadkiem (długa historia;)), ale był to strzał w dziesiątkę! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1 margaryna 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 4 jaja 5 łyżek wody I masa serowa(...)Twaróg ucieramy z jajkami dodając je po jednym, łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym. 4) Pozostałą masę czekoladową mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i ubitą pianą z białek. 5) Na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową
Kolorowy Przepisownikznajdzie się choć jedna osoba, która nie lubi sernika ? Ja sobie nie wyobrażam, że to jest w ogóle możliwe :) Sernik to jedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka ! Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik(...)utrzeć z żółtkami, cukrem i mlekiem kokosowym. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć ziarenka i dodać do masy serowej. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy serowej dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Masę serowa wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na sam dół
kolorowotorcikowoBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka Gotuje21 stycznia to Dzień Babci, to dzień kiedy powstał mój blog...ale dla mnie najwazniejsze święto to urodziny mojego starszego syna Krzysia.Jako ze jest wielkim fanem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest
Oryginalny smakregulują poziom glukozy we krwi przez co są polecane w szczególności osobą z chorobami serca, układu krążenia czy też osób z cukrzycą. Bataty – właściwości odżywcze Istotnym składnikiem batatów jest białko, które jest istotnym składnikiem odżywczym, , zważywszy na fakt, iż posiada wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Dodatkowo bataty są bardzo dobrym źródłem NNKT, w tym kwasów linolowego i linolowego. Zwierają sporą(...)robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne są nie tylko bulwy, lecz także liście batata. Są one powszechnie znane w restauracjach chińskich, japońskich i filipińskich. Jakie bulwy wybierać w sklepach? Kupując bataty wybieraj
Ciasna KuchniaUpieczony biszkopt stygnie. Ubijam drżącymi rękami krem. Nie wiem, czy robię to dobrze, czy nie, ale działam. Nie lękam się, chcę wyjść z zaścianka strachu przed
W kuchni Karmel-itkizaczęłam karmić piersią okazało się, że moje dziecko ma lekką nietolerancję białka także musiałam ograniczyć spożywanie nabiału. Zaczęłam szukać zamienników mleka krowiego, które będą mi odpowiadały. Na pierwszy rzut poszły wiórki kokosowe z których zrobiłam mleko kokosowe, a potem migdały, z których powstało mleko migdałowe. Migdałowe podeszło mi znacznie bardziej, niż kokosowe (ale to na pewno dlatego(...)najgorszym wypadku można zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko p rzechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem). Wykonanie w Thermomixie: Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy
Mania WypiekaniaPyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNo i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech
Czary - gary w kuchniJakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest. VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJa zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125
królestwo garówjuż od pół roku na te pączki czeka... Najpierw szukałam przepisu w książkach, ale wszystkie były na samych żółtkach, a ja nie mam ochoty znów walczyć z zalegającymi białkami. Sięgnęłam więc do sprawdzonego źródła, czyli Moich wypieków , i właśnie stamtąd czerpałam inspirację. Mocno jednak pozmieniałam proporcje, a poza tym nadziałam pączuszki... Czekoladą. Nie mam odpowiedniej końcówki(...)drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojemu portfelowi. Stwórca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;) Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę(...)faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec w 200st. do ścięcia białka. Ja tymczasem "zapiekankę" przełożyłam do dwu naczyń żaroodpornych. Na wierzch wbiłam po 2 jajka i jak wyżej napisałam, całość wylądowała w piekarniku na ok. 20min.. Gizmo
bastalenasię do nasion oleistych razem z ziarnami kakaowymi, orzechami laskowymi, orzechami ziemnymi, migdałami i sezamem. Zawierają one sporo witamin. Jadalna część orzechów włoskich zawiera 45-70% tłuszczu, 8-19% białek i 3-6% wody oraz takie minerały, jak magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź czy wapń.. Są bogate w witaminy A, B, K i E. Niedojrzałe orzechy(...)można przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki
Trzeci talerz