któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem. W dodoatku jest bardzo zdrowy, bowiem amarantus, zwany też szarłatem, to zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zabacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb gryczany z amarantusem - przepis: Składniki: (na keksówkę długości około 30 cm) 60 g startera(...)Dodać mąkę gryczaną oraz mąkę a marantusa, wodę, sól oraz ziarna i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy (lub formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obficie obsypanej mąką), odstawić na 3-4 h do kolejnego wyrastania
Moje QulinariaJemy zdrowo i smacznie Recenzja książki kucharskiej Jemy zdrowo i smacznie to kolejna już książka trojga autorów, którzy postawili sobie za cel ułatwić nam pracę w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPlacek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A
na moim stole...Torcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z
Mienta blogDziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z
Cynamonowe szczęścieserka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek konfitury z czarnej porzeczki czekoladowe płatki do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia(...)szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki Asisposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe, to użyjcie tylko mąki jaglanej :) Jedna taka babeczka dostarcza około 188 kalorii, 8,4 g białka, 7,5 g tłuszczu, 22,4 g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na 12 babeczek :) 180 g mąki orkiszowej 180 g maki jaglanej 2 ½ łyżeczki proszku(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego
W kuchni KatieSezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora ilość truskawek jest u nas podawana w formie takiego śniadania/kolacji czy deseru: truskawki na śniegu ( tutaj ). Jeśli jednak szukasz pomysłu na danie ze świeżymi truskawkami w formie nieco mniej słodkiej(...)wierzch położyć kulki serowe i posypać ziarnami czarnuszki. Smacznego! 1 porcja sałatki ze świeżych truskawek i sera koziego to: 37 kcal, 3,4g białka, 2,0g tłuszczu, 2,4g węgli, 0,8g błonnika pok., 0 ŁG. Zobacz też inne ciekawe wpisy: 14-dniowa kuracja mocno odchudzająca i oczyszczająca organizm
IzaGotujepieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy, że danie będzie wegańskie, a sama struktura nadzienia nie ucierpi na tym za bardzo. Pomijamy wówczas oczywiście również omastę ;) Przepis na pierogi(...)nabierze ładniejszego, jasnobrązowego koloru. Podgrzybki sprawią, że farsz będzie bardziej aromatyczny i grzyby będą mocniej wyczuwalne, natomiast kolor farszu będzie ciemniejszy i bardziej szary. Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej (około 500 gram ) 2 łyżki oleju gorąca woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby
Trzeci talerzCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy(...)spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BEZA WŁOSKA: * 150 g cukru * 75 g białek * woda Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna
kolorowotorcikowoDomowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2
wesoła kuchniaPrzepis powstał spontanicznie - wymieszałam wszystko co było kokosowe: olej, wiórki, mąkę i mleczko... Dodałam serek homogenizowany, schłodziłam w lodówce i czekałam... Tarta jest przygotowana na waflach
Chocolate Muffin BlogDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.comA kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i
Kuchnia w czekoladzieNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy
Ostra na Słodko