miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna z okazji(...)łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie miksujemy. Do masy
Słodkie okruszkiZIMNO POWER FRUITS Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie
Moje Słodkie PiekiełkoSmaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna! Biszkopt (na 2
VioletoweKucharzenieTort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki
Bajeczna Kuchniaswoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe. Dzisiaj przygotowałam dla Was pulpeciki z filetów z mintaja i świeżej cukinii, podane z brukselką. Poniżej też dołączę dla Was, przykładowy jadłospis(...)mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej
SMYKWKUCHNIWyjazdy wakacyjne często niestety kończą się dodatkowymi kilogramami, gratisową oponką na brzuchu lub pojawieniem się znienawidzonych boczków... Jak szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów nabytych
IzaGotujePłatki owsiane są źródłem białka, błonnika oraz aminokwasy. Ma również działanie antydepresyjne i likwidujące zły nastrój, ale również jest źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ciastka z płatków są nie tylko zdrową sycącą przekąską, ale też na pewno zadowoli nie jednego konesera słodyczy. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki(...)przyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy
kgwjanczewodniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło(...)zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego, co jest bardzo istotne w okresie poświątecznej regeneracji.Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika.SKŁADNIKI:100g migdałów50g orzechów brazylijskich100g daktyli suszonych50g suszonych krążków jabłka70g rodzynek cynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie
peanutbuttermonsterPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango PapajaDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka GotujeZnana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda
Ostra na SłodkoTen tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami
Smaczne Zdrowe2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia
Moje domowe kucharzenieśmietany 18% 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 jajko Krem: Smak krówka od Delecty około 300ml zimnego mleka Dekoracja: posypki z linii Decorada od Delecty Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się(...)Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
Kolorowy Przepisownik