gościa indywidualnie. Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię wszystkiego po trochu, bo w końcu(...)śmietany (12 %) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy (np. miodowej) sól świeżo zmielony pieprz koperek do posypania Wykonanie: Obrałam jajka, oddzieliłam żółtka od białek. Do blendera włożyłam pokrojone w cząstki: białka jajek, ogórki, pieczarki, cebulę. Do miseczki przełożyłam żółtka jajek, chrzan, śmietanę, jogurt i musztardę. Oprószyłam pieprzem i posoliłam
Kuchnia u Krysicytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki
Mix smakuSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego. Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na SłodkoSernik z wiśniami Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik z wiśniami . Przepis znalazłam w książce Dr Oetkera jednak troszkę go zmieniłam . Sernik jest mięciutki , rozpływający się
Sama słodycz i szczypta chiliSpód sernika: 300 g ciastek typu Oreo (ja dałam Hity) 60 g roztopionego masła Ciastka pokruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść dokładnie wałkiem do ciasta. Następnie wlać roztopione masło i mieszać całość, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać dociskając ją np. dnem(...)wodą i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną - studzimy. Masę śmietanowo-chałwową wyjmujemy z lodówki i ubijamy do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek). D o misy miksera wkładamy twaróg, cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy ubity krem chałwowy i dokładnie mieszamy. Do żelatyny dodajemy
Walijskie PichcenieSałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i wyjątkowym dressingiem z rzodkiewki to prawdziwa gratka dla fanów ryb. Makrela może się tu pięknie zaprezentować i smakuje po
Na-talerzu.plzapotrzebowanie w witaminy i minerały potrzebne do przeżycia. Dojrzałe daktyle zawierają do 80% cukru, co oczywiście sprawia, że są idealnym zamiennikiem dla cukru, ale to nie wszystko. Zawierają również białko, błonnik, przeciwutleniacze. Daktyle w Omanie, ale też innych krajach z regionu są podawane do wszystkiego, do kawy z odrobiną kardamonu na przywitanie gości, ale także po każdym posiłku. Daktylowy(...)przeciśnij powstałą papkę przez sitko. Po trzecie do gładkiej papki z daktyli dodaj jajko, szczyptę soli 2-3 łyżki masła i mąkę. Dodawaj tyle mąki, by powstało gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk, utwórz kulę i przykryj miskę folią spożywczą na 25-30 minut. Teraz to chyba po czwarte, odrywaj kawałki ciast i uformuj kulki wielości
RafalCookhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tiramisu - czyli włoski deser, o którym chyba słyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od
Di gotujeSernik w służbie jej królewskiej mości. ;) Inspirowany też drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami... 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 36% 4 jajka 1 łyżka soku z limonki
Kuchenna Kontrrewolucyatakie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka(...)krakersów (3x4). Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu. 12 sztuk krakersów. Szprotki lub sardynki, rozgniecione widelcem, rozprowadzamy na krakersach. 12 sztuk krakersów. Białka ugotowanych jajek oddzielamy od żółtek, ścieramy je na tarce, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i rozprowadzamy na krakersach. Ścieramy żółtka na tarce i rozsypujemy na warstwie białek
bistro mamaPuszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki: Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą
Oryginalny smakLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiszczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego, bo świąteczne keto ciasto w postaci keto tarty Egg Nog jest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz(...)cynamonowy Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Skondensowane
Modern Cave Girl