ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:434/932)

ciasto piaskowe z truskawkami 100

łyżki kokosu Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na cząstki i ułożyć na cieście

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczne pierniczki 361

też są dobre.      Przy okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca(...)paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się

sama złodycz
BISZKOPT KAKAOWY 171

sztywną pianę, dodać pozostały cukier i miksować aż do utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić

Zrób to smacznie
Czekoladowa szarlotka 169

jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/  i wkładamy

Anioły w kuchni
Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu) 195

nieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :) Placek(...)jogurt oraz wbić 2 żółtka, wymieszać i odstawić na czas ubicia białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Kraina Miodem Płynąca
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 212

orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu(...)misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie

Smaczne Zdrowe
Makowiec czekoladowy 184

orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić(...)miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Prosta rolada z musem jabłkowym 131

puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

My simple kitchen
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 212

Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy z misy, tylko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy ręcznie, odrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części(...)papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć bardzo równe bochenki układamy w okrągłych żaroodpornych naczyniach niezbyt dużych lub innych okrągłych formach. Gdy chleby wyrosną do ich czubków za pomocą białka mocujemy „uchwyty” i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
rolada owocowa z jogurtem 151

jogurtu owocowego maliny, borówki amerykańskie dodatkowo:  bita śmietana do dekoracji owoce do dekoracji Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada szpinakowa z łososiem 320

łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;)  A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;)     Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)mieliście szpinak w liściach należy go zblendować, rozdrobnionego już nie blendujemy. Studzimy, a następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.  Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło.  Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez

Czerwona Porzeczka
Pączki domowe 135

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie. Krążek z nadzieniem przykrywamy krążkiem bez nadzienia, zlepiamy dobrze brzegi. Pozostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Przed włożeniem do tłuszczu, sprawdzamy raz jeszcze brzegi pączków. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron. Wykładamy na ręczniczek w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. lukier Do białka

Mieszam w Garnku
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 177

szklanki cukru,  czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp

Z miłości do słodkości
Śmietankowa chmurka z borówkami 153

sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka z rabarbarem 147

duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut

Praktyczna pl
Słonecznikowiec wg Aleex 163

pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt: • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 2/3 szklanki(...)Ubijać do chwili, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać

W mojej kuchni