jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150 g cukru 150 g gorzkiej czekolady 80 g wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę, masło(...)mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Do tak powstałej masy dodać sztywną pianę z białek i wymieszać delikatnie ale już nie mikserem a łyżką. Cisto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie przeciąć na dwa placki. Spód ciasta posmarować podgrzaną konfiturą i przykryć wierzchnim plackiem
RAROSSACzęsto zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o tym, jak można je wykorzystać. Pomysł spodobał mi się od razu, ale sama realizacja trochę odłożyła się w czasie. Ciasto nie jest ani skomplikowane, ani zbytnio pracochłonne. Najtrudniejszym dla mnie(...)pieczenia przygotowujemy drugi. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i olej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 15-18minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż
Kuchnia w czekoladziemąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego) 150 g szpinaku 1 białko 1/2 łyżki posiekanych ziół (oregano, tymianek, pietruszka lub szczypiorek) ewentualnie sól (dla nas feta(...)feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki
Rozpustne gotowanieWłożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką blachę. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu(...)waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze
Bulliołyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku
kuchcikowniaWłożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką blachę. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu(...)waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze
Bulliopiękne wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm
Tradycyjna kuchnia Kasisuche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry(...)Krem maślany na bezie szwajcarskiej (można przygotować do 5 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce): 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier
moj przepis nastolnicy. 3. Tworzymy prostokąt i wzdłuż dłuższych boków układamy farsz (tak jak na zdjęciu). Na jeden prostokąt przypadają nam dwie takie porcje farszu, po obu stronach. Przykrywamy "nadzienie" pozostawionym ciastem. Łączymy brzegi. Przecinamy przez środek - oddzielamy dwie porcje. 4. Ruloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem. 6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE(...)smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli. skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko- 20,9 g Węglowodany- 10,2 g Tłuszcz- 50,4 g Cena
Wypisz Wymalujpudru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C
Kuchnia domowa Animinut. Ser Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Z białek ubić pianę i dodać do sera z budyniem i bakaliami. Lekko wymieszać i podzielić na dwie części. Przygotowanie do pieczenia: W biszkoptach wyciąć kółka. Przełożyć kółka brązowe do różowego i odwrotnie. na ciasto ciemne z różowymi kółkami wylać pół sera i przykryć ciastem różowym
Pychotkaaaproszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut
Słodka Kraina Wypiekówkolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny(...)należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru
In my kitchenoraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości około 1cm, formujemy z niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy
Smakowite Daniamąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp
Z miłości do słodkości