ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:424/932)

Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 165

owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu(...)około 25 minut. Wystudzony biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml

Smakowy Raj
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami. 166

Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier(...)cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym

Kuchnia z widokiem na ogród
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 185

swoje mam jednak zawsze w lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego  masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem(...)trakcie grzania oddzielają się warstwy: na górze i na samym dole wydziela się warstwa białka i kazeiny (którą odrzucamy), w środku klaruje się czysty tłuszcz. W miarę tworzenia się piany zbieramy ją delikatnie łyżką do jakiejś miseczki (można to później użyć np. do ciast, u mnie nie znajduje jednak zastosowania, po prostu to wylewam). Co jakiś czas delikatnie

Smaczne Zdrowe
sernik na zimno z różową pianką 249

pieczenia. wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. składniki na różowa piankę: 4 białka 70 g cukru pudru 1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem

Domowy Smak Jedzenia
MAKOWIEC GWIAZDA 595

posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego nie wahajcie się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego(...)masę  podzielić na pół i przygotować ją tylko do tego makowca 2 ubite na sztywno białka, których nie ma w oryginalnym przepisie, a które ja dodałam do masy makowej (możesz pominąć jeśli chcesz) 1 jako do posmarowania wierzchu ciasta W YKONANIE: Najpierw przygotuj masę makową według powyższego przepisu. Kupna masa z puszki też

Słodko-Słony Świat Ilony
Cynamonowy placek z manny ze śliwkami 179

Aż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z wiśniami 161

Takie ciasto nie robi się naprawdę długo... Składniki : 250 g masła 2 łyżki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru(...)jednym i ucierać Dodać stopniowo 2 szklanki mąki ze zmieszanym proszkiem,  ucierać Ubić pianę z białek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać ostrożnie pianę, wymieszać Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły

Proste Potrawy
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 81

połączenia.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.   Do dużej miski wybijamy białka, żółtka dajemy do innej miski. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać, na początku na niskich obrotach i aż do najwyższych. Gdy już są częściowo ubite, zaczynamy wsypywać(...)białek i dokładnie mieszamy, może być dość energicznie, bo pierwsze dodanie ma za zadanie rozluźnić masę. Następnie dodajemy trochę mąki i delikatnie mieszamy. I tak dodajemy na przemian – porcja białek oraz mąki i delikatnie mieszamy do połączenia, aż skończą się dodatki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.   Wstawiamy ciasto

Smaczna Strona
Sernik wyśmienity babci Basi 338

pieczenia. 4. Do masy dodajemy utartą skórkę z cytryny ( wcześniej wyparzoną i umytą ) sok, oraz bakalie . 5. Białka z cukrem ubijamy i dodajemy do sera , delikatnie mieszając. 6. Do masy „maślanej ” dodajemy po łyżce sera.   Składniki na ciasto : 3 jajka, 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób

Pysznosci Babci Basi
Mleczna kanapka. 1338

ktoś woli słodsze) 40-60 ml miodu  3 łyżeczki zelatyny Wykonanie: ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki przesiewamy razem z kakao i odkładamy. Kwadratową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jaja miksujemy razem z cukrem (nie oddzielamy białek od żółtek) na najwyższych obrotach miksera ok 15 min. do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość(...)powinna potroić swoją objętość. Mieszamy to delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta). Całość przelać do wyłożonej formy i piec w temp 175 stopni C ok 40 min. Kiedy wystygnie przekroić na pół. masa: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała

Malinowe Pocałunki
Sernik z jogurtu greckiego 2636

boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut - podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia MASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników(...)białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników - gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać - na dół

Smakołyki Bereniki
Tort makowy z masą czekoladową 199

łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.  2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy

Apetyczna babeczka
Aromatyczna szarlotka 340

żółtka szczypta soli 1,5 kg kwaśnych białek 150g-200g cukru 80g rodzynek 1 łyżka bułki tartej masło i mąka do formy cukier puder do posypania po pół łyżeczki kardamonu, imbiru i zmielonych goźdźików Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, owinąć folią i wstawić

Gorący kąsek
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 165

RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz(...)znacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię w zasadzie kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 102

tabliczką startej białej czekolady a następnie kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę

Gotowanie i blogowanie