łyżeczki proszku do pieczenia 1,75 szklanki cukru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do piany dodać cukier i ubijać. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze
Krakowskie smaki AniMusiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 150 g rozpuszczonego masła 6 żółtek 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku(...)żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny. Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt
Różowa kuchniadokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy
Marder&Marder ManufactureSernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy
W kuchennym oknie Ewyżytniej 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp
Chocolate Muffin Blogłyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniamiód, cukier waniliowy,twaróg i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy twarogowej, ale już mieszać za pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Rozgrzać mocno patelnię, nałożyć na patelnię porcje ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć na małym ogniu tak długo, aż placuszki będzie można odwrócić. z drugiej smażyć
Kuchnia Pokoleńmarmolada do przełożenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia
psgotujemyteż 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare.. Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego(...)czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć
Moje domowe kucharzeniekakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku(...)mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, zostawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową
Wanilia i Kardamonbaze mojej kuchni.Brulion nadal jest pelny,takze pracy w najblizszym czasie nie zabraknie,tym bardziej ,ze caly czas kusza nowe wyzwania kulinarne.Zapraszam serdecznie do mojej kuchni !Skladniki na ciasto ( na tortownice o przekroju 26 cm):300 g obranej marchewki1 lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek Msol125 g cukru1 lyzka(...)ubijac ,az masa jajeczna przestygnie i stanie sie puszysta i gesta.Do ubitych zoltek dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany, migdaly z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Foremke wypelnic przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.Upieczone ciasto ostudzic na kratce.Przygotowac glazure :serek wymieszac z miekkim maslem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową(...)puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej 5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...) i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę
Luźna Kuchniatruskawki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. MASA SEROWA Żelatynę rozpuścić
Kuchnia Danusiżółtka 2 białka szczypta soli rodzynki cukier puder masło do smażenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta
Czerwona Porzeczka