ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:442/932)

Kruche babeczki na małe smuteczki 165

ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek

Cynamonowe szczęście
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 132

misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową

Miód i pieprz
karobowy serniczek o smaku granatu 205

śmietanki płatki owsiane mielimy na mąkę, daktyle gotujemy ok 5 min, białko jajka ubijamy odcedzony serek wiejski blendujemy z białkiem jajka, daktylami, ksylitolem, jogurtem i płatkami do zblendowanych składników dodajemy mielony len i ziarna granatu, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy do pieczenia, pieczemy 25 min w 175 stopniach

healthy dreams
Lukier - najprostszy przepis 111

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Leniwe pierogi 161

przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać. Ciasto, najlepiej fragmentami, kłaść na posypany mąką blat i uformować w wałek grubości ok. 2 cm, spłaszczyć, a następnie kroić ukośnie

MyCookBook.pl
Tarta z figami 206

ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu tarta bardzo szybko znika :) CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko FIGI: 3 figi 3 łyżki miodu 25g masła KREM RICOTTA: 500g ricotty 1 białko 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach. Wszystkie składniki na krem

https:KKuchniaMniam
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 172

lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki

Powiedz dietom nie
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 161

drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem. 7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce. Energia   (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 471 kcal 10 g 26 g 47 g 10 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby

Powiedz dietom nie
sernik z truskawkami (na jogurtach greckich) 192

posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pancakes na zsiadłym mleku 137

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drożdżami. Do mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta

Karo in the Kitchen
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 136

cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 minut w temp

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka migdałowe 123

białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 161

piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 245

piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus

Ostra na Słodko
Ciasteczka kokosowe 149

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby

The Sweet Damsel