ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:99/1217)

Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 169

przeszukiwać archiwa, stare książki, i pogłębiać wiedzę, oraz rozbudzać lokalny patriotyzm. Dzisiejsze ciasto obmyśliłam na prośbę Pani Joli, chciała coś z marchewki, ale  bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają,  dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe, czy czasem ktoś już nie obmyślił

Dieta moja pasja
Drożdżówki bez mleka 302

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura   Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże

prawdziwe jedzenie
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 457

prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet(...)tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw

Smaczne Zdrowe
PIJANA DROŻDŻÓWKA 196

Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki(...)Wrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.   Dżem wymieszać ze spirytusem.  Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników.  Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik

pieprzny smaczek
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 126

cukier ma tendencję do upłynniania ciasta. Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto. Następnie również porcjami dodajemy masło, czekając aż się wchłonie, co ułatwi proces wyrabiania ciasta. Wyrabiamy około 12-15 minut, tak aby uzyskać elastyczne, miękkie i bardzo dobrze rozwinięte ciasto. Ciasto po odpoczynku musi przejść test membrany.  Ciasto formujemy w kulę i przekładamy(...)miskę folią lub talerzem, do czasu, aż nadzienie będzie potrzebne. Rozciągnij ciasto, aby uformować roladę. Posmaruj powierzchnię roboczą cienką warstwą oleju. Wyłóż ciasto i delikatnie odgazuj. Rozwałkuj ciasto wałkiem, aby uformować prostokąt o wymiarach 65 x 45 cm. Podczas rozciągania ciasta pomagaj sobie również rękami. Ciasto rozciągaj bez naprężania (to znaczy pracuj spokojnie, bez ściskania i gwałtownego rozciągania ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 319

sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak takie, które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki z twarogiem 197

większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać  żółtka , masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto,podsypać mąkę stolnicę

Moje domowe kucharzenie
drożdżówka żyrafa 186

części dodać łyżkę kakao i pół łyżki mleka, do jednej większej pozostałe kakao i mleko, wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie miało w miarę jednolity kolor, krótko zarobić też ciasto jasne, bez dodatków. Wszystkie trzy części ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie każdą część ciasta podzielić na 6 części*, z najciemniejszego kawałka uformować wałek długości blaszki, w której będziemy

6niebo
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 156

wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto rozciągnąć i złożyć. Pieczenie bez formy Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Przepisy na domowy ser i chleb
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 223

MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowiec 136

Smaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka

Darcia w kuchni
Beza doskonała 103

Zapraszam do mojej pierwszej akcji pt. BEZA DOSKONAŁA organizowanej na Durszlak.pl. Celem akcji jest wymiana bezowych doświadczeń i przepisów na bezę jak i przepisy, których składnikiem są bezy, czyli ciasta, desery i co tylko wymyślicie. Oczywiście jeżeli nie czujecie się na siłach, to do ciast można użyć kupnych, gotowych bez. Bardzo chciałabym też, poznać sekret bezy, która używana jest

Jadło i czytadło
Szarlotka z bezą 221

kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa

Słodkie Przyjemności
Rogale świętomarcińskie 168

prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni (niestety zwykle nawet te certyfikowane są pieczone na margarynie, przy użyciu tańszych zamienników, bez miodu, ze sztucznymi olejkami zapachowymi i dodatkami typu e xxx).   Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO(...)najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość

Pociąg Do Kuchni