Bezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beatycukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni
Codzienna kuchnia niecodziennasię rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2
Świat Ciastarozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaTo świetne ciasto na rodzinne imprezy, do popołudniowej kawki ale również na drugie śniadanie do pracy, szkoły... Rzadko piekę ciasta ucierane, to skusiło mnie wyglądem
Smaczne ZdroweBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne ZdroweTakie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki. 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody
Moje domowe kucharzeniePyszne, lekkie ciasto z sezonowymi owocami. W mojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody
Smaczne Zdroweluźne, jeszcze nie da się go rozwałkować, ale będzie nabierać "mocy" i gęstnieć z każdym dniem, a przed świętami powinno się już bez problemu rozwałkować (wystarczy podsypywać mąką). Pieczenie - część II - ok. 4 dni przed świętami Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich pieczemy osobno n blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie(...)blaszka 31x22 cm, ale może być również większa, wtedy ciasto będzie cieńsze). Każdą część pieczemy osobno ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem lub 180 bez termoobiegu. Ciasta odkładamy do wystudzenia Przekładanie: 700 g powideł śliwkowych (600 + 100) 100 g czekolady gorzkiej 400 g masy marcepanowej Przygotowanie: Powidła (600 g) przekładamy do rondelka i podgrzewamy
bistro mamasłodyczami. Już sama nie wiem czy woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami. Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany(...)wspólnego, bo ich przygotowanie jest raczej pracochłonne. I tu konieczne jest sprostowanie - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się
KUCHARNIAposypać nią ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne Zdroweskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie
Domowy Smak Jedzeniauroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa, jak i czekolada nie grają tutaj pierwszych skrzypiec, choć masa chałwowa, powstała na bazie serka mascarpone, jest tą, która delikatnie wiedzie prym :) Ciasto możecie bez zmiany proporcji składników przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Chałwowiec Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki (30g) mąki pszennej 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią lub zwykłego(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao, składniki wymieszać razem - do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając łyżką - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - do formy przełożyć masę, wyrównać - ciasto od razu piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - upieczony biszkopt ostudzić, odkroić od brzegów formy, zdjąć papier ze spodu biszkoptu
Smakołyki Bereniki