marmolady wieloowocowej 300 g jagód 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać(...)lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i włożyć do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić by lekko ochłodły zanim wyłożycie na nich bezę
Passions hobbies lifeczasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Aby upiec łabędzie szyje używamy małej końcówki okrągłej lub woreczka foliowego z uciętym narożnikiem. Wyciskamy ciasto formując znak zapytania (lub dwójkę – 2). Im pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą(...)ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy przeprowadzać próby. Zanurzamy łyżeczkę w syropie. Jeżeli opuszczona kropla na talerzyku rozpłynie się, to znaczy, że syrop jeszcze nie jest gotowy. W tym czasie możemy ubić białka. Początkowo
mojewypiekiinietylkotruskawek, bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g(...)być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowegruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu szarlotka vel jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak
Mieszam w Garnkunareszcie zrobiłam ciasto, które mogłam jeść bez ograniczeń, bo kalorie już dawno przestałam liczyć. Trochę miałam obaw co do spodu fasolowego, bo bez glutenu i bez jajek, ale ku mojemu zaskoczeniu okazał się badzo smaczny i aromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka(...)Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam
To co kochambrakło lub zwyczajnie zapomniało się kupić jajek. Czy to oznacza, że do weekendowej kawy nie będzie ciasta? Nic podobnego! :) Na ratunek śpieszy przepis na przepyszną drożdżówkę z owocami bez użycia jajek. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością często wykorzystywane przez osoby, które nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki(...)łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą. Resztę składników dajemy do miski, wlewamy rozczyn. Mieszamy przez chwilę łyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut
Tagebuch po polskupyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka(...)dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekbanany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych
Mania Wypiekaniadwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów Białka ubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki(...)mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne PodróżePrzepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię takie połączenia. Kruche ciasto, powidła, beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :) Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek(...)Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła · 70g cukru · 2 żółtka · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 2-3 łyżki śmietany Beza
Mania GotowaniaNajpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i
Pasje Jolkiilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, rozsmarować miękkie masło o temp pokojowej, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej
Wanilia i Kardamonminut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok.40 minut w temp.180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Mój piekarnik szybko się nagrzewa, a dzięki temu, że temperatura wzrasta stopniowo ciasto wyrasta jeszcze mocno w piekarniku. Wstawiając do nagrzanego piekarnika pieczemy o 5 minut krócej. Smacznego
Smaczne Zdrowe