Ostatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam
Pełny talerzPoniedziałek zaczynam od kolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione przyprawy. Co prawda jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej(...)ciepłej wodzie, odstawić na parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę
pink envelopeDwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata
dom-agi.plcoś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:))) SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu
Słodko-Słony Świat Ilonytego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam, to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)powiedzieć, że nie obchodzę Bożego Narodzenia i Wielkanocy, bo wierzę cały rok. Są dni, w które nie kocha się bardziej ani tylko, ale w które można tą miłość okazać bez skrępowania, nie wstydzić się kiczowatego czerwonego serducha, iść do łóżka godzinę wcześniej, nie gasząc światła. Nie odbierajcie sobie możliwości zabawy, żeby później powiedzieć, że ja przecież nie, absolutnie. W naszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę
Niezły MłynekNie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką
W kuchni Karmel-itkirabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser(...)ponad krawędź słoika), ponieważ w czasie pieczenia nadzienie mocno opadnie. Piekarnik nagrzej do 100 st. C. Blachę wyłóż grubo papierem do pieczenia (duży arkusz złożyłam na trzy). Napełnione słoiki (bez nakrętek) ułóż na blasze, następnie wstaw blachę do piekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę do 180 st. C i piecz crumble przez ok. 30 minut (stopniowe podniesienie temperatury
Chilli Czosnek i Oliwawysłaniu maila zwrotnego do wydawnictwa pogrzebałam w internecie co to właściwie jest za wydanie, jak wygląda... Obejrzałam filmik (możecie go zobaczyć TUTAJ ) i spodobały mi się piękne ilustracje (przepisy bez zdjęć nie przemawiają do mnie prawie wcale) oraz opisy krok po kroku - dla mnie coś może być oczywiste (choć nie zawsze), a dziecku każdy kolejny krok pomaga w realizacji przepisu(...)dziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki
Kolorowy Przepisownikpestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być
moj przepis naDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaLubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły MłynekOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itki