przepyszny, chociaż taki oszukany sernik to go uwielbiam i kochać nigdy nie przestanę ;) Składniki na formę 23x23 cm 2 jogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka od białek(...)upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto
Gotowanie...to proste !przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia(...)upieczeniu są miękkie, gdy wystygną z wierzchu robią się chrupiące i kruche – w środku zostają mięciutkie, mocno żółte i bardzo, bardzo cytrynowe. Można przechowywać je w szczelnym słoiku/puszce bez dostępu powietrza przez 3 tygodnie. Ale idę o zakład, że u nikogo z Was aż tyle nie poleżą SKŁADNIKI na 26 sztuk, około 7-8cm średnicy 250g mąki pszennej
Karo in the KitchenJak Wielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z
To co kochamCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole
Monia miesza i gotujegorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia(...)szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy
Mieszam w GarnkuZielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego
SzczyptaSmaQKolejny z przepisów na babkę – wypróbowany! I kolejna dobra babuszka wyszła :D Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała
Jak gotować i nie zwariowaćNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W związku z tym
Bon appetit mon amietestów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie(...)ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym
Gotowanie i blogowaniegulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta tymianku szczypta oregano na bliny 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki(...)kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu. przygotować bliny; Wodę z mlekiem wymieszać, dodać sól i cukier oraz drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem słoniny. Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej
Gotowanie jest łatweKrokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu. składniki
Monia miesza i gotujeTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one
Szybko Tanio SmacznieWszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej 3-4 minutach obróć(...)właśnie przedstawia takiego naleśnika, mimo iż wygląda jak czekoladowy herbatnik albo placek ziemniaczany Przepis nie należy do niskowęglowodanowych (czytaj więcej: Dieta niskowęglowodanowa ), choć czekoladowe naleśniki są bezglutenowe, bezzbożowe i bez nabiału. Ze względu na kakao miejsce tych naleśników w diecie SCD jest dyskusyjne (na pewno nie na początku stosowania), a z powodu miodu nie są dozwolone na diecie FODMAP , choć
PaleoSMAKCześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam dotrzeć, bo zjadamy je na jedno, góra dwa posiedzenia przy stole, ale wiecie o co mi chodzi. Pieczywo to przyjemność. A zrobione tak szybko jak to? Ok, kto poda masło? Ciepłą ale nie gorącą(...)słabe. Spróbujcie z innymi. W dużej misie lub w dzieży miksera mieszamy razem mąkę i sól. Powoli miksując lub mieszając łyżką, wlewamy do mąki wodę z rozruszanymi drożdżami. Mieszamy/ugniatamy ciasto tak długo, aż uformuje się z niego elegancka, gładka i elastyczna kula. Ciasto musi wytworzyć dużo powiązań glutenowych, najlepiej wyrabiać je przez około 8 minut. To ciasto będzie bardzo miękkie
Karo in the Kitchen