ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:876/1217)

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 384

ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:150 g herbatników(...)bialej czekolady0,5 szklanki śmietany kremówki 36% 2 jajkaziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym

Słodko-Słony Świat Ilony
Karnawałowe różyczki. 162

Karnawał bez karnawałowych różyczek?  Nie, no nie przejdzie!  Kiedyś bardzo często robiłam je ze swoją mamą.  Teraz to ja jestem mamą i robię je swoim pociechom.  Idealnym pomocnikiem jest mój mąż, dzieciaki bardziej zainteresowane są układaniem wisienek na gotowych ciachach i wcinaniem jednej za drugą.  A mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet kuchenny ;). Składniki(...)spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy.Wycinamy po 3 kółka na jedną różyczkę

Malinowe Pocałunki
Mini pączki na białkach 252

wypróbowanie pączków ..oczywiście tylko z białek..przepis podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek to dobry sposób na wykorzystanie żółtek.....polecam wypróbować..pączusie były pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować(...)soli Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
EKSTRAKT WANILIOWY 116

mniej intensywny.Składniki:- 400ml alkoholu min.40% ( może być wódka lub np.wódka i spirytus)- 3-4 laski wanilii- butelka z zakrętką Do butelki wrzucić przepołowione laski wanilii, mogą być bez ziarenek. Ja ziarenka wykorzystałam do przygotowania ksylitolu waniliowego , dodałam do niego także jedną połamaną laskę. Resztę lasek dodałam do butelki z ekstraktem. 1-2 laski wanilii wrzucamy razem z ziarnami(...)których ziarenka zużywam do innych celów. Ważne by laski były w butelce całe zalane alkoholem. W miarę ubywania ekstraktu dolewamy alkohol i dorzucamy wanilie. Idealny jako dodatek do ciast

Smaczne Zdrowe
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 73

ilością czosnku i śmietany. W Polsce jest coraz bardziej popularny oraz często modyfikowany i wzbogacony o różne składniki. Ciekawostką jest fakt, że występuje na Ukrainie również w wersji zielonej, bez buraków z botwinką i szczawiem. Kolejną zupą która jest równie znana jest kapuśniak zaporoski przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Jest smaczny i sycący. Zupa(...)ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, który pieczony jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Bardzo znanym ukraińskim wypiekiem jest chleb korowaj, znany w Polsce jako chleb weselny czy kołacz. Pełni funkcje obrzędowe i szczególne oraz pieczony był kiedyś w specjalnych piecach. To duży bochenek chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta. Ciekawostką jest

ProstePesto.pl
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 164

rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś ?" Domyślacie się jaka jest odpowiedź. Tak, zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu pojawia się właśnie on - POMIDOR. Nie wyobrażam sobie dobrej kuchni i smacznego jedzenia bez pomidorów. Począwszy od zjadanego wprost z krzaka, jeszcze ciepłego od słońca, po kolejnego jego, niekończące się wcielenia. Te najprostsze i te najbardziej wymyślne i zadziwiające. Kto z Was podczas górskiej(...)podsunąć pod nos chłonąc zapach słodkiego, dojrzałego lata? Kto z Was po prostu nie kocha pomidorów? Zadam jeszcze jedno, ostatnie pytanie - kto z Was ma ochotę na porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu

KUCHARNIA
Chałwowiec z brzoskwiniami 130

było dość słodkie, dlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Kluski śląskie z dziurką 78

Jednak gdy chcemy przygotować wyjątkowy polski obiad to warto zrobić je samemu. Polecamy nasz przepis, sprawdzony wielokrotnie i od pokoleń. Kluski z tego przepisu wychodzą u nas zawsze i bez wahania możemy go rekomendować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluski śląskie z dziurką 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Kluski Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu(...)ugotowanych ziemniaków (około 1,4kg przed obraniem) 200 g mąki ziemniaczanej / skrobi ziemniaczanej 1 jajko rozmiar L 3 łyżeczki płaskie soli (jedna do gotowania ziemniaków, jedna do ciasta na kluski, jedna do wody do gotowania klusek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie (1 płaska łyżeczka). Po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane

ProstePesto.pl
Domowa vegeta 104

Domowa vegeta mieszanka suszonych warzyw Domowa vegeta czyli suszona włoszczyzna doda smaku niemal każdej potrawie i jest super prosta do przygotowania. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić

Cztery Fajery
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 223

razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :)  Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte !  Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :)  Najlepiej smakuje(...)tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 223

razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :)  Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte !  Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :)  Najlepiej smakuje(...)tarta do panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko

Kuchnia Paulettes
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 127

drożdże ruszyły. Po tym czasie resztę mąki, sól wymieszać z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do wysmarowanej olejem miski na dobrą godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, w której palcem zrobić dziurkę. Ułożyć wszystkie na papierze do pieczenia i pozostawić do napuszenia(...)czym wykładać na blachę wyłożoną czystym, suchym papierem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec na rumiano w 200 stopniach ok 25-30 minut.  Następnym razem spróbuję bez gotowania aby zobaczyć różnice

W garach u Gosi
Grzane piwo imbirowe 197

Kolejna jesień przed nami a co za tym idzie, czekają nas chłodne wieczory. Pamiętacie legendarne piwo Gingers? zostało sprzedane pod skrzydła kompani piwowarskiej, a jego skład

Kuchnia PROzdrowotna
Domowy rosół 189

Są takie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj

Emskie Smaki
Kokosowe ciastka z kremu czekoladowego (czteroskładnikowe) 122

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam podobne ciastka (bez wiórek) - niestety nie były zbyt smaczne i przypominały czekoladową mąkę... (Dlatego nie będę podawała źródła inspiracji...) Próba numer dwa, własne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie. Ciasteczka(...)duże) 100g mąki pszennej Dodatkowo: 50g wiórek kokosowych Krem czekoladowy dokładnie zmiksować z jajkiem. (Powinna powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między

Di gotuje