Włoszech gotowe placki w wersji bezglutenowej można kupić w większości sklepów, ale w smaku nie dorównują tym robionym samemu. Ja wypróbowałam przepis znaleziony na stronie Nutrifree ( bez smalcu) i efekt wyszedł naprawdę znakomity. Piadinę podaje się na ciepło z takimi dodatkami jak ser, szynka i warzywa, choć w samych Włoszech spotkałam nawet wersje z Nutellę. Przepis naprawdę warty wypróbowania(...)mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine mąka bezglutenowa do podsypania W misce wymieszaj mąki. Powoli dolewaj wodę i mleko i wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej i nie klejącej masy. Dodając sól i oliwę wyrabiaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt mokre to dodaj niewielką ilość mąki. Z ciasta uformuj kulę. Stół podsyp mąką
Kuchnia bezglutenowanajlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa! Babka czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania(...)kakao. Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą. Całość miksujemy, aby składniki połączyły się. Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza
Moja smaczna kuchniaPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Można także szczelnie owinąć w folię spożywczą lub opakować w woreczek i zamrozić. Odmrażamy bez odwijania z folii, na blacie kuchennym, przez około 2 godziny. W wersji bezglutenowej, mąkę pszenną można zastąpić - jasną lub razową - mąką orkiszową. SKŁADNIKI / na formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm PIERNIK 250 g mąki pszennej
cool and mintyOstatnio polubiłam omlety bez ubijania białek :) Są niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych(...)mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Dodatki: jogurt naturalny orzechu ananas kiwi Smacznego
Chocolate Muffin Blogdziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich modyfikacjach. Składniki: (na 12 sporych bułek) 730g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypania 16g suchych drożdży(...)drożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
Cakes By Kejtklik ) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą(...)wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową z wierzchu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min, do momentu, aż dynia będzie miękka (sprawdzamy to wkładając widelec – jeśli wchodzi prawie bez żadnego oporu, to dynia jest gotowa). Wyciągamy dynię z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie wydrążamy miąższ (skórka powinna dać się łatwo zdjąć, chociaż to też zależy od rodzaju dynii(...)plastikowych pojemnikach. Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem
Nerds Kitchenedycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć. inspiracja King Arthur Flour(...)łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja
Stare Garydodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna(...)Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać. Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie
WojnaNaSmaki.plsurówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można je również smażyć, tak jak ja, w panierce lub bez. Wypróbujcie - nie będziecie żałować. Tym przepisem rozpoczynam cykl - najlepsze potrawy z dzieciństwa. Jeśli macie swoje ulubione potrawy z dzieciństwa, podzielcie się przepisem w komentarzach :) Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 małe jajka - mąka(...)pieprz Ziemniaki obrać, ugotować i (wystudzone) przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie
CookYourselfkaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej(...)piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!końcowy. Jeśli śniadanie znika w ustach uśmiechniętego malucha, to nie ma nic cenniejszego. Dziś zapraszam Was na kolejne spontanicznie wymyślone delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe. Spróbujcie. Możecie je podać bez słodkich dodatków, wówczas otrzymacie śniadanie wyłącznie z naturalną bananową słodyczą. Składniki: 1 średni dojrzały banan 8 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko klasy M 1 szklanka maślanki(...)Następnie dodajemy szklankę maślanki i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce) mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy same
Słodkie okruszkipieprzem. Na koniec solimy. Pomidory wstawiamy na górną półkę piekarnika ustawionego na 200⁰C, z termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się nie przypala. Warzywa będą finalnie mocno przypieczone. I naprawdę pyszne. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy dwie kostki rosołowe. Upieczone(...)sokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu
Karo in the KitchenUwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! Składniki: (na jedną buteleczkę) po 250ml(...)wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu) 3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami) skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo) dwie duże garście listków świeżej mięty Przygotowanie: Wanilię, skórkę z cytryny i miętę porozkładać do osobnych słoiczków lub buteleczek, zalać alkoholem. Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty
Cakes By Kejtabsolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy(...)wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakuNastępnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wtedy widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć(...)suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio. Ingredienti: 1000 teste
w mojej kuchnimiękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie
Grahamka, weka i kajzerkaponownie. Gotujemy na małym ogniu dopóki płyn nie zmniejszy swojej objętości prawie o połowę. Gorącym syropem wypełniamy wygotowane słoiczki lub butelki, zakręcamy i obracamy do góry nogami. Powinny się bez problemu zawekować. Syrop mniszkowy Czas na naleśniczki. Zaczynamy od podgrzania (nie zagotowania!!!) mleka. Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy(...)kogel mogel. Stopniowo mieszamy zaczyn, kogel mogel i mleko z masłem. Dodajemy resztę mąki i cukier waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być
les mirabelleskilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego(...)Ilość mleka uzależniona jest od "suchości" twarogu, jednak nie powinien on docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników. Zwinięte naleśniki udekorować konfiturami i opcjonalnie kleksem śmietany ubitej bez dodatku cukru. Ja dodałam również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i melasę na osłodę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek(...)cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka
Pyry na Gazcukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta(...)czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki
Czerwień i błękitmagiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego(...)proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą
Gotowanie to kochanielepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte
mojewypiekiinietylkoSzybkie serowe oponki z dodatkiem skórki cytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem(...)otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Gdyby jeszcze się kleiło, dodać odrobinę mąki. Rozwałkować na grubość 1 cm i dwoma foremkami lub szklanką i kieliszkiem wycinać kółka - mniejsze w środku dużego. Zebrać resztę ciasta, zagnieść i ponownie wycinać. Na patelni rozgrzać olej
wyzwania kuchennePrzepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujemojprzepisna.pl | Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii Ciasteczka, które podbiły serca mam podczas warsztatów chustonoszenia, prowadzonych przez Kasię Smardzewską w ramach spotkań Klubu Wesoła Rodzina . Składniki
moj przepis naTak piękne słoneczko mogłoby mnie budzić dzień w dzień! Aż chce się wstawać, iść na spacer, robić coś produktywnego! Ja już jestem po porannym spacerze
Be Fit Be StrongParę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy
W kuchni u MonikiProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaLazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna Pasjipudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie
More food, love and dreamsSos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana
Oryginalny smakW sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzonaw torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku Jeżyckiego
W kuchni Karmel-itkipszennych 3 żółtka 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Masa: 800g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki
Czerwona Porzeczkazapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były niezwykle(...)tylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie
Ciastka - domowe słodkościWinogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren(...)cukru żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut
Wanilia i Kardamonmikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam(...)Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam
Różowa kuchniabułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko łyżka(...)przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Słodka StronaNajprostsze ciasto czekoladowe jakie piekłam do tej pory.Nie wymaga miksera, tylko trzepaczki i łyżki .Jest wilgotne, cudownie czekoladowe i puszyste.Polecam. Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia
Ladylaura.Pysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku, a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki 15 g drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła Przygotowanie(...)łyżkę mąki, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formować w wałek i podzielić ciasto na 8 części
Malinowo w kuchnisię do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie
healthy dreamsprzez kilka warstw gazy lub przez filtr do kawy (ten pierwszy sposób chyba lepszy, przez filtr przelatuje bowiem baaardzo wolno...). Można również delikatnie zlać tłuszcz bez dolnej warstwy (białko) bez filtrowania. Ja klaruję od razu 4 kostki masła, czyli 1kg. Otrzymuję z tego ok.700g czystego tłuszczu. Wczoraj miałam np.730g, poprzednio gdy użyłam innego masła, gotowego produktu było trochę mniej... Takie(...)swoje mam jednak zawsze w lodówce. Warto więc przygotować od razu większą ilość, "by nie stać ciągle przy garach"... Tym bardziej, że takie masło można dodawać nie tylko do ciast (ja piekłam już na nim babkę, wyszła cudnie maślana), ale praktycznie do wszystkiego: do kasz, warzyw, mięs, itp,itd. Składniki: - 1kg dobrego masła 82% tłuszczu - garnek z grubym dnem
Smaczne Zdrowesosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się(...)wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte
Plate of Joypuszce kupiłam tylko raz i po przeczytaniu składu postanowiłam, że nigdy więcej. Domowe mleko kokosowe jest zdrowe i smaczne, trzeba tylko pamiętać by wybierać jak najzdrowsze wiórki, najlepiej eko, bez dodatków. 200 g. wiórek kokosowych 2 litry ciepłej wody Wodę zagotować i przestudzić, aby nie była gorąca tylko ciepła. Wiórki wsypać do naczynia, zalać połową ciepłej wody i odstawić(...)następnie odcedzić na gęstym sitku. Odciśnięte wiórki przełożyć z powrotem do blendera, zalać resztą ciepłej wody i ponownie miksować. Następnie wiórki odcedzić. Gotowe mleko można użyć do deserów, ciast, kawy, można je przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 dni. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwia, ale wystarczy zamieszać łyżeczką, aby znów miało jednolitą konsystencję
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepotraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć(...)oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później
W Mojej Kuchni Lubiępizzowego wpisu. Przygotowanie farszu: Co się dało Mąż starł na grubej tarce (ser, pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową(...)środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna, syta i mimo wszystko dość zdrowa. Szkoda tylko, że tym razem zdjęcia tego nie oddadzą. Wykonane zostały aparatem w moim telefonie (bez lampy). Nasz aparat pożyczyła Emilka na swoją imprezkę. Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin droga Mącilko. A pizzę zaklętą w pieroga jeszcze nie raz przyrządzę i udokumentuję jak należy
Kuchnia po mojemuJulii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 3 jajka 2 dag amoniaku 1/2 szklanki(...)składniki siekamy razem. Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe
Lawendowe NieboPrzepyszne, ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Najlepiej użyć smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek(...)pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze
Qlinarnie i Qlinarnieżółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części. Wałkujemy każdą część na prostokąt, rozsmarować łyżką roztopione masło, posypujemy cukrem, cukrem(...)Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp. 180 stopni z termoobiegiem, 15 min. - bez termoobiegu. Można piec od razu dwie blaszki na dwóch poziomach. Smacznego
kgwjanczewonaprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym europejskim wydaniu.Składniki na ciasto:-puszka namoczonej ciecierzycy -puszka namoczonego bobu-oliwa-czerwona cebula-czosnek niedźwiedzi-kolendra-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem(...)papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.Filet.Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym
BaRepastrzeba wytrzymać ;) Ciężko było, oj ciężko ;) Mój tata zawsze powtarzał, że z postu wyłączone są kobiety ciężarne i matki karmiące - one mogą i powinny zjeść więcej, ale bez przesady, nie ma objadania się. Reszta może się przegłodzić, to nam na zdrowie tylko wyjdzie. I choć tata mało uczestniczył w naszym wychowaniu, to tego dnia bardzo(...)wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania
Codzienna kuchnia niecodziennagęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem (ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakupyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis(...)smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichceniemlekabudyń czekoladowy lub śmietankowyczekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę)Przygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku(...)Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.Piec 30 min w 180 st. C.* Przepis znaleziony w internecieSmacznego
charlotte gotujebiałka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier (w sumie 1 szklankę). Ubijamy aż będą ładne i błyszczące, jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po troszeczku żółtka. Kiedy całość się połączy wyłączamy mikser i zaczynamy dodawać suche składniki. Najlepiej po 2 łyżki na raz, delikatnie wszystko mieszając łyżką lub silikonową(...)naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego
Ratunku obiad