ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:814/1217)

Razowa focaccia z czarnuszką 174

Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań.  Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki(...)soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy

My Chcemy Jeść
Niby pizza z boczniakami 244

ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną(...)pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Żytni z ziarnami 304

Piekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie  blaszkę o wymiarach 21 x 7 posmarowałam

apetytnapieczenie
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 167

pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja(...)łyżki mleka  Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami

Wielki apetyt
Tort cytrusowy 213

się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.kremDo dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję(...)ciepłą rozpuszczona żelatynę i dalej ubijać.Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem.Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić

Mix smaku
Tang Zhong i brązowy ryż 232

pszennej chlebowej 30 g mleka pełnego w proszku40 g cukru8 g soli24 g świeżych drożdży200 g letniego mleka pełnego170 g Tang Zhong40 g roztopionego masła180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba:Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze(...)robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot

Grahamka, weka i kajzerka
Ale chała... 158

cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść z nich warkocz. Skleić końcówki, podwinąć(...)cukrem i mąkę. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję.Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.Piec 30 minut w 190 st. C.Ostudzić na kratce.Smacznego!Oczywiście nie obyło się bez przygód - kiedy miałam już wszystko przygotowane do pieczenia, okazało się, że wszystko nie zawiera w sobie wystarczającej ilości mąki... W pierwszym odruchu chciałam sobie odpuścić, ale... Raz się żyje, chałka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa zacierkowa 199

liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki(...)podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor, gdyż

Gospodyni Miejska
Tęczowe babeczki 216

osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie do składników suchych dodajemy mokre i całość mieszamy do całkowitego połączenia. Następnie przygotowujemy 4 miseczki i przelewamy do nich w równych częściach ciasto na babeczki (można łyżka po łyżce). Następnie dodajemy do każdej miseczki odrobinę barwnika spożywczego (ja dałam do jednej żółty, do kolejnej niebieski i niewielką ilość czerwonego (wyjdzie różowy) i większą ilość(...)każdym razem w środek - jak przy zebrze). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką

Emcia Pichci
Stempelki do ciastek – oryginalny pomysł na dekorację. Sprawdź, jak je wykorzystać 113

jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję twórczą. Co więcej, wyjątkowo udekorowane(...)Ciebie. Jak stworzyć najlepsze dekoracje? To bardzo proste – wystarczy odcisnąć element, zupełnie jak znany nam zwyczajny stempel, w wybranej masie, tak by powstał efektowny odcisk. Dzięki temu nawet najprostsze ciasto nabierze wyjątkowego charakteru. Jak można wykorzystać stempelki do ciastek? Czy wiesz, że istnieje wiele możliwości wykorzystania stempelków do ciastek? Poza unikalnym zdobieniem tych niewielkich wyrobów, akcesoria te świetnie sprawdzą się

Moja smaczna kuchnia
Lody malinowo bananowe 163

Pyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i

Gotuję Testuję
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 172

Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek

My Chcemy Jeść
Sałata z fenkuła i mandarynek 207

  Okres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu

Szybko Tanio Smacznie
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 181

suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty. Solony karmel W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum(...)koniec miksowania 15 g cukru.  Gorący syrop wlewaj bardzo powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając. Masę podziel na 3 części. Do każdej dodaj odrobinę kakao lub barwnika (brązowy

Food Square
Muffinki wegańskie i bez pszenicy, czyli jak radzić sobie z nietolerancją pokarmową 209

nietolerancję pokarmową, okazało się, że mój organizm nie toleruje mleka krowiego, jajek oraz pszenicy. Pierwsza myśl była 'co ja będę jeść'? Po miesiącu diety stwierdzam, że da się bez problemu z tym żyć, a nawet wypieki smakują super! Dzisiaj przepis na muffiny na mące jaglanej i ryżowej :) Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka mąki jaglanej -pół szklanki cukru(...)miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości i dodać owoce. Na wierzch dodać jeszcze po łyżce ciasta. Muffiny na mące jaglane i ryżowej nie będą rosły tak, jak muffiny na mące pszennej, dlatego można wypełnić

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania