mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce. Posypać wierzch cynamonem oraz
dom-agi.plciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut
RAROSSApyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę: białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE: Zagniatamy ciasto(...)końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy potem tylko czekamy aż wystygnie i do lodówki ciasto zaskoczy smakiem każdego-jest przepyszne spróbujcie koniecznie-pozdrawiam serdecznie
Swojskie jedzonkoSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz
RAROSSAnajlepiej, gdyż czasem zabraknie dosłownie skrawek, a to już czyni różnicę. Grubszy kawałek ciasta przekrawamy poziomo na dwie równe części, zrobimy z niego spód tortu. Cieńszy pozostaje bez zmian. Po upieczeniu ciast, drukujemy projekt Króla Juliana - tortu, o formacie A3. Tort wówczas ma około 41cm długości, ale można spróbować zrobić go mniejszy, na kartce A4 ma 29cm. Następnie wykrawamy(...)temperaturę pokojową, wlewamy ją powoli do ubitej śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do kremu dżem pomarańczowy i ananasa (bez soku). Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i możemy przystąpić do przekładania ciasta. Spód ciasta delikatnie nasączamy sokiem lub alkoholem, następnie pokrywamy kremem, przykrywamy następną warstwą i znowu nasączamy i razem z bokami pokrywamy kremem. Na spód
Smakowy Rajktóre jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą
Monia miesza i gotujemnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa, że ciężko jest dostać czekoladę gorzką bez cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli(...)borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze będzie po nocy w lodówce. Artykuł {Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowlmnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa, że ciężko jest dostać czekoladę gorzką bez cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli(...)borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze będzie po nocy w lodówce. Artykuł {Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). pochodzi z serwisu
Fill The Bowlnieprzywierającą "non-stick" - dzięki temu pocięte jabłka nie ściemniały, jak przy kontakcie z tradycyjną tarką jarzynową bez powłoki (jeszcze nigdy nie udało mi się sokiem z cytryny uratować koloru jabłek po starciu, a z tą obieraczką nie mam z tym problemu). Składniki: Ciasto: 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm
Kolorowy Przepisownikostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze L lub M) 250 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kruche ciasto: 1. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z cukrem. Wysypujemy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy żółtko i masło (zimne, z lodówki). Wyrabiamy
W kuchni Katiejabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą i bez. Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony
Malinowe PocałunkiFantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone
Smakołyki AsiPamiętacie moją tartę z jagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i bez glutenu. Nie znaczy to, że tarta nie była słodka. Wręcz przeciwnie :) Przekonajcie się sami! 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego mielonego(...)pieczemy kolejne 20-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone dekorujemy owocami. Kakao mieszamy z syropem klonowym i gotowym sosem polewamy ciasto. Smacznego :) Artykuł Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzisiaj mamy dla Was kolejne proste bezglutenowe ciasto :) Wykonacie je w maksymalnie 45 minut już z pieczeniem, a lekki słodki i kwaśny
Kuchenne Wariacje