ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:205/1217)

40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 99

żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!   Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 199

żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby

Mania Gotowania
Kokosowe ciasto z dżemem porzeczkowym 275

Składniki na ciasto mąka pszenna, 125g margaryna, 100g żółtka, 3szt cukier, 80g wiórki kokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy(...)małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut

Gotowanie moimi oczami
Makowiec z bezą 374

przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec jeszcze przez około

Z miłości do słodkości
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 103

Jesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku  cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii,czyli extraktu waniliowego.Oba te skladniki bez trudu zrobimy sami w domu.Przepis na domowy cukier waniliowy:200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara1 strak waniliisloiczek ze szczelnie zamykana pokrywkaSloiczek(...)jednak dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu.Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki.Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac.Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z brzoskwiniami! 151

Kakaowy sernik z brzoskwiniami i bezą- mój ulubiony smak! Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy(...)blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym

SMYKWKUCHNI
Tradycyjne pączki z marmoladą 533

zajadamy się nimi  w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego!     Składniki: (na ok.20 sztuk)   Ciasto: 520 g mąki pszennej+ 1 łyżka 40 g świeżych drożdży(...)ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ )   Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ze śliwkami i bezą 65

szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca. Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Milion Smaków
Torcik z truskawkami 208

Ciasto wykonałam z sezonowych truskawek, które mamy pod dostatkiem w sklepach i na targowiskach. Jego przygotowanie zajmie nam bardzo mało czasu a efekt finalny zachwyci nie jedno oko i podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciacho jest bez pieczenia, idealne

Marta Gotuje
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 540

ścierami je na grubych oczkach tarki do miski. Następnie obsypujemy 2/3 ciasta tym masłem, pozostawiając 1/3 pustą. Następnie składamy ciasto na 3 zaczynając od strony pustej bez masła, Następnie obracamy ciastem o 90 stopni Lekko go pozaciskać na bokach i znów wałkujemy na prostokąt z wielka ostrożnością by masło nam nie wyszło bokami. Składamy go ponownie na 3 i chowamy

Gotowanie...to proste !
Eklerki 1306

Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków

Ciastkozercy
Beza 156

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek z kurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki zapiekane pod budyniem 370

mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Dodatkowo 1 l mleka

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą 293

Kruche ciasto, rabarbar, maliny i beza to idealne połączenie do najlepszego wiosennego ciasta! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą 293

Kruche ciasto, rabarbar, maliny i beza to idealne połączenie do najlepszego wiosennego ciasta! Czytaj więcej

Ana Mari's world