jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek ,delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :) jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży - 120 ml letniego mleka - 130 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka + 1 żółtko - 80 g roztopionego masła
Wypieki ReneCiasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam się
UgotujmyTo.plzależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce.Przed podaniem dekorujemy połamanymi ciasteczkami Oreo!Smacznego
Ostra na Słodkobył widoczny. Nastepnie dodałam do tego jednio żółtko i łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach
ClauditteMissCookingsmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 -12 minut aby spód się podpiekł. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć
Na słodko lub wytrawniePropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1
MarcinCheftyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki keksówkę
Ze smakiem i z pasjąprzykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta na wierzch, bez wygładzania, jak się położy tak leży. Pieczemy 25-27 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem w miejscu, gdzie jest samo ciasto, jeśli jest suchy, muffinki można wyjąć z piekarnika. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoktórego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :) Składniki: 250 g serka mascarpone 400 g serka homogenizowanego 330 ml
Cynamonowe szczęściePavlova to niekwestionowana królowa ciast i deserów wszelakich. Sądzę, że każdy, kto choć raz spróbował tej bezy, rozkochał się w niej do granic możliwości. Tym razem Pavlovą przygotowałem z soczystym i słodkim mango oraz solonymi pistacjami , które niesamowicie podkręcają smak całego deseru. Musicie tego połączenia koniecznie spróbować, to p rawdziwa rozkosz dla podniebienia!!! Składniki na bezę: 5 białek
Food Squarebonusy i premie są realne i przeliczane na tak bezcenne nagrody jak spanie z rodzicami, piłkarskie rozgrywki z Tatą, dodatkowa godzina wspólnej zabawy czy dzień piżamowca, kiedy można bez ograniczeń czasu i obowiązków do woli paradować w piżamie:) Jest też mniej lubiane pole oznaczone miotełką (dyżur w sprzątaniu), na szczęście udaje mi się je omijać! No dobrze(...)swój rodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest niezwykle smaczna! Ja dodałam do ciasta szczyptę cynamonu, a zamiast cukrowej glazury użyłam
KUCHARNIAnawet jest lepszy bo lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO Z MANGO(...)owocami, który jest lżejszy od sernika pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko
Kuchnia MagdaLenygodziny przez autorkę przepisu). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać). Odstawiamy w ciepłe
bistro mamapewno za dużo na jedno ciasto i tym sposobem starczyło jeszcze na kompot. Lubię czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany sos boloński bez masła jest właściwie nie skończony), ale pomyślałam o tych mamach, które nie mogą sobie pozwolić ani na jedno, ani na drugie. Przeczytałam(...)zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej). 7. Piec przez około
Matka ŻywicielkaDzisiaj obiecane ciasto. Muszę przyznać, że jestem z niego dumna niesłychanie - dawno już nie zebrałam tylu pochwał i zachwyconych mlaśnięć. Możliwe, że pomógł fakt, że mieliśmy gości i nie tylko C. miał okazję go spróbować...W każdym razie - odkąd zobaczyłam je u Kasi wiedziałam, że też muszę takie cudo przygotować. Wygląda bowiem zniewalająco i arcyskomplikowanie, a tak naprawdę(...)Goście będą patrzeć z zachwytem, szczególnie jeśli całość zostanie efektownie udekorowana. U mnie świeże truskawki - jakżeby inaczej - i małe, urocze beziki z poprzedniego posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać.W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona
Pożeraczka, czyli raz adobrze