ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:210/1217)

Cebularze 359

Kroję cebule i podsmażam na oleju, można dodać kawałki boczku lub startą marchewkę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam

prawdziwe jedzenie
Tort Królik na Wieczór Panieński 224

kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki:      ·          100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić

Kulinarna (nie)codzienność
Babeczki burczane 247

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych

moj przepis na
Beza jagodowa z mascarpone 5923

No to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale

Niezły Młynek
Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 220

lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce

CookYourself
Croissant 169

tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy ja na trzy raz tak jak list. Następnie odwracamy do i powtarzamy czynność; rozwałkowujemy i składamy jak list (bez dodawania masła)  Ciasto wykładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie czynność z rozwałkowywaniem powtarzamy a następnie ciasto wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Jeszcze raz powtarzamy czynność

ciastkarnia na kruchym spodzie
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 262

miksowany twaróg, dopiero na koniec miksowania (po około 8-10 minutach) osiągnie potrzebną konsystencję. Jeśli jednak Wasz krem zrobi się zbyt wodnisty i nie chce gęstnieć , możliwe że beza jeszcze była ciepła – masło się rozpuściło. Wstawcie miskę do lodówki na jakieś 10 minut i powtórzcie miksowanie.   Zamiast ekstraktu wanilii możecie użyć każdego dowolnego innego. Do tego kremu można dodać(...)najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową.   Bezę włoską , bardzo sztywną i błyszczącą, można wykorzystać do dekoracji tart – przełóżcie ją do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnijcie, dekorując ciasto. Jeśli macie palnik ręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku

Karo in the Kitchen
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 258

żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który(...)skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Sernik z owocami na spodzie brownie 195

lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje, jakie ja zastosowałam(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: świeże truskawki lub inne owoce Sposób przygotowania: Brownie: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kolorowy Przepisownik
Torcik figowy 192

figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty i suchy bez śladów surowego ciasta. Gotowy biszkopt odstawiamy na kratkę do zupełnego ostudzenia, będzie łatwiej go pokroić na spody, kiedy będzie zimny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody – około 3 łyżki, powinna

Ciastkozercy
Pizza salami 218

mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,100 g sera gouda1/2 czerwonej papryki,1/2 pomarańczowej paprykikilkanaście plasterków salami5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, oliwę

Aga w kuchni
Mazurek kajmakowy 216

mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia 514

ciasto Pasikonik? Również ma niesamowity smak. Delikatne piankowe nadzienie z wyraźnie miętową nutą i kruchy, mocno czekoladowy spód. Genialne połączenie świeżości mięty i czekolady. Grasshopper to ciasto dla tych co chcą efekt "Wow!" bez pieczenia :-) Za spód służą bowiem pokruszone czekoladowe ciasteczka. Po raz pierwszy składniki na nadzienie ciasta podaję w dwóch wersjach. Obie są pyszne i nie do odróżnienia

maniapieczenia
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 197

korzystałam od  ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram

Życie zamknięte w smaku