ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:194/1217)

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 217

mamy w zasięgu ręki wszystkie najlepsiejsze owoce i warzywka prosto z ogródka tym razem prosto z ogródka babci... Rabarbar jako dziecko uwielbiałam maczać w cukrze i jeść...teraz już bez cukru ale smakuje równie dobrze... A co wiemy na temat rabarbaru?!...Działa przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa(...)miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz

NaKońcuJęzyka
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 169

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca nie dłużej niż na 15 minut, nie dłużej ponieważ nie powstanie nam rosa :) ja trzymałam dłużej i rosa

W Moim Magicznym Domu
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 75982

podlinkuję występ na dniach na Blogu :DDD SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka  160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej(...)bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Tartaletki z lemon curd 129

Delikatne, kruche ciasto, mój ulubiony lemon curd i wspaniała, ciągnąca beza. Czy może być coś lepszego? Czego chcieć więcej? Składniki: Kruche spody: 175 g mąki pszennej 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn(...)Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.                     Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy

Cakes By Kejt
Kartacze z mięsem. 224

użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić do wrzącej wody kulkę z ciasta ziemniaczanego, jeszcze bez farszu mięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki. Składniki: 10 surowych ziemniaków 4 ugotowane ziemniaki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

zadanie-gotowanie
Pierogi z mięsem. 147

ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.  FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego antrykot 1 cebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa rosół, wstawić mięso do lodówki

Moje-pitraszenie
PS. Ciasto kruche - porady 181

schłodzone wałkujemy je i wkładamy do blaszki. Przed włożeniem go do piekarnika należy ponakłuwać je dość gęsto ciasto widelcem, żeby umożliwić parze wodnej wydostanie się na zewnątrz  bez niepotrzebnego wybrzuszania ciasta. Ciasto pieczemy w wysokiej temp. ok. 200 stopni w nagrzanym piekarniku. Jeśli włożymy je do nienagrzanego piekarnika, wtedy masło zacznie szybko się topić i pociągnie boki ciasta

psgotujemy
Ciasto marchewkowe z chili 233

mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack.Śmietankę mocno podgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JABŁKAMI 286

Uniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami, piekłam te ciasto także z bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie.  Składniki (forma 20 x 20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa

RAROSSA
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 214

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.    Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli

prawdziwe jedzenie
Kruche ciasto przekładane owocami 201

Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne. Składniki :3

prawdziwe jedzenie
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1583

 Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości

Smakołyki Bereniki
muffinki ze śliwkami,masą krówkową i śmietaną... 198

byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić ze śmietanfixem i szprycką nałożyć na wystudzone muffinki posypać zmieloną czekoladą...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 215

Sernik bez sera? Brzmi trochę,  jak jakiś wytwór kuchni molekularnej :))  Ale spokojnie nie będzie w przepisie ciekłego azotu, jadalnego szkła czy innych wynalazków ... a głównym i tajemniczym składnikiem ciasta jest nasz rodzimy jogurt :)  W połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi :)) Zapraszam zatem na ciasto(...)pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru  5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel

Walijskie Pichcenie
Ciasto ze śliwkami i kisielem 307

Czas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem  Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić

paapilotkaa