Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka masa makowa : - u mnie gotowa z puszki beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej
Kuchnia co dniaSzybkie ciasto na Boże Narodzenie ? Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybkie ciasto na Boże Narodzenie ? Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco(...)ubijamy je na sztywno. Gdy białko jest już ubite bez przerywania miksowania dodajemy pomalutku erytrytol. Mniej więcej po jeden dużej łyżce. Do białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy
Moja Michakwaśnych) sok z 1/2 cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę): 5 białek szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną ciut większą od drugiej. Obie włóż w woreczki plastikowe i schowaj do zamrażalnika na około(...)warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut. Gotowe
Garniec Magaliechwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć mus, przykryć ubitą pianą. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratę. Piec ok 1 godz. w temp. 120 st. C, tak by beza wyschła, a ciasto się zarumieniło
Konrad GotujeDrożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)dużej miski wkładać jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć folią lub ścierką i odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem
Kuchcik gotujekońcówce parę razy wykorzystać kulinarnie. Nie znajdziecie tu u mnie raczej nigdy ciast, w których truskawki są poddawane pieczeniu, nikt z nas takich nie lubi. Dlatego robię tylko ciasta z truskawkami bez pieczenia, gotowania itp. itd. A ponieważ w tym roku oboje z Mężem zapałaliśmy zgubną dla naszej wagi miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania(...)lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną bezę z pianką zaserwowano rosyjskiej primabalerinie Annie Matwiejewnej Pawłowej około 1926 roku
I tu będę miała takie tepatelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Jeśli placki przywierają do patelni i nie można ich przewrócić na drugą stronę, to należy dolać trochę mleka i dosypać mąki, bez zmiany konsystencji ciasta
KucharzycaSezon truskawkowy cały czas trwa i dlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne. Składniki
O kuchni z uczuciemdużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki
Bon Appetit Małgorzatytrzeba wstać i przemierzyć dwa mosty w drodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych
bistro mamapołowy limonki250 g serka mascarpone lub ricottyok. 2 łyżki cukru pudrukilka jeżyn do dekoracjiWymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz
Bon Appetit Małgorzatyłyżki śmietany, bo ciasto wydawało mi się za twarde i trochę sypkie. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je przez papier do pieczenia. Spód podsypałam mąką. Jak piekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto na grubość 5 mm - 1 cm, ale te które nadziewałam wałkowałam dużo cieniej. Nadziewanie polegało na wycięciu kształtu pierniczka, na środek układałam odrobinę powideł śliwkowych, (oczywiście tych własnej roboty
Blondynka GotujeSezon na truskawki niedługo się kończy, dlatego postanowiłam upiec ostatnie w tym sezonie ciasto z truskawkami, bezą i płatkami migdałowymi. Zapraszam do wspólnego pieczenia! Spód: 220g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 200g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 40g cukru Nadzienie: 600g truskawek słoiczek dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 150g cukru 200g płatków migdałowych(...)mąki i wymieszać. Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę
Receptura smaku