ciasto usta - 1000 przepisów (strona:37/67)

TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 250

delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części

Słodko-Słony Świat Ilony
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 237

tortu, była książka z przepisami dziadka mojego męża, o której wspominałam przy poprzednim przepisie na wafle Pischinger . Wafelki są mocno czekoladowe, dwukolorowe, mięciutkie i po prostu rozpływające się w ustach. Byłam mocno zaskoczona, że aż tak dobre wyszły. Kształtem ten torcik przypomina trochę tort Wedlowski, ale w smaku i konsystencji są zupełnie inne. W każdym razie oba torty sprawdzą się(...)Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 204

ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne(...)prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu...  A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI                 Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu

Gotowanie to kochanie
Sernik czekoladowo-śliwkowy 187

mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód(...)przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą  czekoladową

Kubki smaku
Sernik z pianką na kruchym spodzie 234

ustach, a przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, jeszcze z okresu licealnego, ma więc ponad 30 lat! Polecam też przepisy na sernik królewski i sernik z polewą i migdałami Przepis jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mikołajkowe ciastka z odzysku 210

moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju.Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które nikt wcześniej nie miał ochoty, w związku z tym wpadłam na pomysł, żeby zrobić bajaderki. Osobiście nie jadałam ich zbyt często, ale D. bardzo je lubi. Mi się(...)kupił po olbrzymiej bajaderce. Ach, jak dobrze zjeść coś słodkiego w taki zimny czas! Później on wsiadał w autobus, ja pomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 194

jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się. To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu

CookYourself
BABKA PARZONA WANILIOWA 424

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Naleśniki z maślanki z dodatkiem borówek 136

wzięłabym go do ust, dlatego dziś mam dla Was  przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja     2 szklanki mąki     2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron     borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju i borówek. Porcje ciasta wylewamy na patelnie, obsmażamy

Cukier&Puder
CIASTO MAXI KING 86377

mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać?:) My zabraliśmy się za degustację od razu, tłukąc łyżkami o talerze jak szaleni:) Maxi King rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam(...)wrzenia).Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia.Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną.SKŁADANIE CIASTA:Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki.W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 210

dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli(...)krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.Ostudzi

Z miłości do słodkości
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 193

zmiksuj białka na puszystą pianę i ostrożnie wmieszaj je w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką.Przelej masę do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.Piecz przez ok.godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci

Gotowanie to kochanie
WuZetka 198

kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy.No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej przyjemności,  „kosztują”.  Ale czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj, jak i kiedyś, Wuzetka podana

mojewypiekiinietylko
Sernik z wiśniami 172

Sernik z  wiśniami Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik z wiśniami . Przepis znalazłam w książce Dr Oetkera jednak troszkę go zmieniłam . Sernik jest mięciutki , rozpływający się

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki z konfiturą różaną 266

kilka dni temu Cronuty trochę mnie zawiodły. Dlatego też dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni przy nich wymiękają! Daję słowo! Jeśli, choć raz upieczecie je w domu, to już żaden inny pączek(...)mąki 1 łyżka cukru Drożdże pokrusz i dodaj do mleka. Następnie wsyp cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Składniki na ciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka

Food Square