ciasto usta - 1000 przepisów (strona:35/67)

Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 325

krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania

Karo in the Kitchen
Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno! 1327

Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o

SMYKWKUCHNI
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 314

lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się w ustach. Deser jest raczej słodki, ale nie przesłodzony - nam smakował bardzo.Mleczno-karmelowa galaretka z brzoskwiniamiSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 204

przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"Gdy piernik jest(...)smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą stworzyło nam raj dla podniebienia. Tylko jedna wada została zauważona przez

Wypisz Wymaluj
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM 169

się nie znudzą, nie będzie ich dość i po takim kolejnym razie, w ustach nie zaczną nam rosnąć), zdecydowanie, jako jedne z pierwszych wymienionych, byłyby PIEROGI ZE SZPINAKIEM.Farsz to poezja! A jeśli to cudo zamykamy, w równie wspaniałym (a więc delikatnym i cieniutkim jak pergamin) cieście, to powstaje nam rozkosz dla podniebienia i ciekawostka dla oczu.Spod naszej delikatnej, cieniutkiej, wręcz

Wypisz Wymaluj
UŚMIECHNIĘTE KRUCHE CIASTECZKA 215

wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.  Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie:  Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez 2 godziny

Walijskie Pichcenie
Chrusty (faworki) 179

ustach :) Składniki:     2 i 2/4 szklanki mąki     6 dużych żółtek     6 łyżek kwaśnej śmietany     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia     2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu)     szczypta soli     olej do smażenia Przygotowanie:     Składniki zagnieść. Ciasto podzielić

Amatorka kuchenna
Ciasto czekoladowe z cukinią 214

Ciasto to rzucało mi się ostatnio w oczy na wszelkich blogach, otwieram lodówkę a tam... no właśnie ciasta brak, postanowiłam więc je wypróbować, zwłaszcza że cukinnie teraz są w pełni sezonu. Skorzystałam z przepisu na blogu mojetworyprzetwory. Jedyna modyfikacja była taka, że dodałam czekoladę z orzechami zamiast gorzkiej, bo jej po prostu nie miałam na stanie.Ciasto wyszło super(...)brakuje. Może tej ciężkości jaką ma Missisipi mud cake - swoją drogą czemu go jeszcze nie ma na moim blogu?? :) Generalnie polecam, bo jest rozpływające się w ustach, leciutkie i czekoladowe, mimo pewnie milionów kalorii, ale tym akurat nikt z czytających blogi kulinarne sie nie przejmuje

Z butelką mleczka w tle
Fondant czekoladowy 142

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Idealny deser na walentynki lub inną uroczystą kolację. Płynna, ciepła i subtelnie pikantna czekolada rozpływa się w ustach, pieszcząc zmysły …

My Blueberry Corner
Pączki warszawskie (znakomite!) 192

kawałki ciasta i cukier puder we włosach. Mimo wszystko cały ten rytuał pączkowania ma w sobie coś hipnotyzującego. A pierwszy kęs świeżo usmażonego pączka potwierdza, że było warto. Dlatego zanim się za nie zabierzecie ostrzegam, że to test na siłę woli. Oderwać się od tych pączków wydaje się rzeczą niemożliwą. Rozpływają się po prostu w ustach i od razu pojawia(...)jednej osobie. Ja przepis nieco zmodyfikowałam. Pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu, jak dla mnie to znacznie ułatwia sprawę. Kuleczki formowałam ręcznie odważając (ciut większe niż w oryginale) porcje ciasta. Jeśli jednak wolicie ciasto można rozwałkować i wycinać szklanką kółka. W przepisie pojawia się też kieliszek spirytusu. I choć staropolskie kielichy na pewno były dość pojemne, to ja dałam "tylko

Pełny talerz
Odwrócony włoski deser 396

wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cmSkładniki: 500 g mascarpone(...)pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem

Słodkości i nie tylko
kostki czekoladowo orzechowe 303

wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach (Inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek

Domowy Smak Jedzenia
Sernik 142

Rozpływający się w ustach , aksamitny i pyszny  - taki właśnie jest klasyczny sernik . Doskonały na podwieczorek  a nawet na zwieńczenie przyjęcia . Z talerza  znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje        ciasto  20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko torebka

Smakowite Dania
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 164

Znakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi,  polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu  w kilka minut, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje           ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka

Smakowite Dania