ciasto usta - 1000 przepisów (strona:26/67)

A co ze środkiem biszkoptu?! 411

przecież ciekawość jest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem.  Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny.   Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie

KUCHARNIA
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 150

tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem.   Najlepsze są krótko po usmażeniu, odrobinę przestudzone, żeby nie parzyć ust i podniebienia, szczególnie wolniej stygnącym jabłkiem.   Idealnie komponują się z zimnym mlekiem. Moje dzieci też tak myślą :) Ach! wspomnienia

I tu będę miała takie te
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 433

wiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto -  ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik z bitą śmietaną 350

czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą śmietaną rozpływa się w ustach

Smakołyki Bereniki
Obwarzanki wiedeńskie vel gniazdka vel pączki hiszpańskie 215

krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ?Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam bo nie zawiodłam się

Smaczna Pyza
Babeczki z masą budyniową i owocami 267

Składniki na spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy

Świat Ciasta
Jogurtowe z nutellą 223

Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!Stoi na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od talerza!Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!SKŁADNIKI:- mąka pszenna(...)łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 293

greckie słodycze są dla Polaków nie do przełknięcia. Amatorzy słodkości mogą zawsze dodać więcej cukru do syropu. Gotowe ciasto smakowało migdałami i pomarańczą i miało teksturę grubego piasku (to dzięki semolinie i pokruszonym migdałom). Dzięki nasączeniu syropem wprost rozpływało się w ustach :) Ravani posypujemy pokruszonymi pistacjami lub płatkami migdałowymi i podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego, lodów lub śmietany, aby przełamać(...)wody 1 laska cynamonu 5 goździków skórka z jednej pomarańczy (ja obrałam ją obieraczką do warzyw, lepiej aby była w dużych kawałkach, gdyż trzeba ją z syropu usunąć) na ciasto: 200 g drobnego cukru 225 g masła 6 jajek 120 g mąki pszennej 175 g drobnej semoliny (o konsystencji mąki) lub kaszki manny 1 łyżka proszku do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Brownies czekoladowe 170

wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach"Składniki:100 g masła100 g maki5 jaj230 g czekoladyłyżka kakao150 g cukruSposób przygotowania:W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło

Słodkie Przyjemności
Najprostsza tarta z jabłkami 241

dusz muzyka. Płatki róż z wiatrem wirują w takt muzyki pożegnalnej. Ty ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę

My simple kitchen
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 409

Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka adwokatowa z czekoladą 215

podzielić z Wami:) Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała. Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki. Bardzo polecam:) SKŁADNIKI: 250 g masła/margaryny (u mnie Kasia) 200 g cukru 1 czubata

Kto ugości moich gości?
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 361

Dziś będzie czekolada!Dużo czekolady!Bo przecież nic tak nie poprawia humoru , jak rozpływający się w ustach kawałeczek słodkości ;)Kilka dni temu, kiedy Lindt obdarował mnie słodkościami i fantastyczną książką z czekoladowymi przepisami >TUTAJ< odrazu w głowie zapaliła się czerwona lampka wołająca : ZRÓB COŚ CZEKOLADOWEGO! ;)Pomysł na ten tort jest mój autorski!Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie(...)nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!____________________________________________________________________________________________Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie

Ostra na Słodko
DIETETYCZNY MALINOWY POCAŁUNEK 1589

łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta.  * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Puszysty placek z truskawkami i czereśniami 110

Ciasto tak puszyste, że owoce opadają na dno. Pomimo tego nie traci ono na jakości. Rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, a połączenie z truskawkami i czereśniami dopełnia smak całości. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe na świeżym powietrzu. Naprawdę polecam w sezonie owocowym

Milion Smaków