swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto” ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą. Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki(...)cukier wanilinowy v 50 gr mąki pszennej v 1/2 l mleka v skórka cytrynowa lub olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka
Mia Cucina SofietaLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki
Słodka Stronaidealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka
Wanilia i Kardamonjuż w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować
Mała Cukierenkasklepach i na targach możemy właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam
Ostra na SłodkoWydawałoby się, że ciasto z fasoli będzie po pierwsze niesmaczne a po drugie będzie gnieciuchem z zakalcem. Kto tak myślał, ten się myli :) Ciasto jest bardzo delikatne a zarazem wilgotne i rozpływa się w ustach. Słodkie chociaż nie zawiera cukru. Z jabłkiem i cynamonem oraz sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie. Polecam! 300 g fasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego(...)miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku
Mienta blogkokosowego tu dawno nie było?No to pora nadrobić!Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach!Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D SKŁADNIKI:* mąka – 250 g* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki(...)cukier – 70 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masło ucieramy z cukrem , dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut.,Studzimy i obficie posypujemy cukrem
Ostra na SłodkoPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki
SMYKWKUCHNInazwa, prawda? Moja córka również zwróciła na to uwagę i cały dzień nagabywała mnie , aby upiec to właśnie ciasto. Po długich namowach wreszcie jest. Wspaniała, pyszna ,,góra", obsypana z wierzchu ,,śniegiem", która wprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj
Ciasteczkowy Potwórzawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka
RAROSSAtylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)końcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 35 minut na programie góra-dół lub do pieczenia biszkoptów (gdy mamy), bez termoobiegu
Smaczne ZdroweCiasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich(...)pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo
Słodka StronaCiasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo
Mania GotowaniaSłońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się
Kulinarne PrzebojeŚwięta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka(...)nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem. Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić. Dodatkowo: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru
Z miłości do słodkości