przekonana, że ciasto mi nie wyjdzie, bo musiałam piec go dłuuuużej niż podaje oryginalna receptura, a i tak po rozkrojeniu spód był lekko wilgotny. I teraz zaznaczyć muszę, że ciasto kiedy całkowicie przestygnie nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku. Jak dla mnie na drugi/trzeci dzień najsmaczniejsze. Ciężko się wtedy od niego oderwać;) 175 g masła 500 g śliwek węgierek(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku, ucieramy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy laskowe. Miksujemy tylko do połączenia (w razie potrzeby – masa będzie gęsta – mieszamy łyżką). Na końcu dodajemy czekoladę oraz śliwki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Smaki Na Talerzuzwykłe, pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe. Jest proste do wykonania i długo zachowuje swoją świeżość. Pasują do niego właściwie wszystkie owoce ... jedynym minusem ciasta jest to, że czasami ciasta jogurtowe bywają kapryśne. Mimo, że robimy wszystko wg przepisu - wychodzi zakalec. Miałam takie zdarzenie 2 razy, jednak nie zraziło mnie to, i w dalszym ciągu takie ucierane ciasto jogurtowe jest jednym
Walijskie PichcenieJest to mój najlepszy a zarazem najłatwiejszy przepis na pyszne ucierane ciasto z borówkami. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie czuć żadnej różnicy w smaku, że do tego wypieku została wykorzystana mąka bezglutenowa. Borówki świeżo zerwane z krzaków nadały wyjątkowy smak. Wszystkim polecamy ten przepis. Składniki: - 3 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam Mix Schar) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - pół
Pan i Pani Smith w kuchnichęć na ciasto, które zrobi się w parę chwil. Na takie , które zawsze się uda, takie na które nie musimy posiadać szczególnych umiejętności, aby je przygotować. Takie są właśnie ucierane ciasta. Wyjdą każdemu. Składniki: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 g cukru pól szklanki oleju szklanka jogurtu naturalnego 5 jabłek cukier puder Wykonanie
Z Majeczką w kuchniSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka(...)tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto
Anioły w kuchniszklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być
prawdziwe jedzenieDelikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi “. Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo(...)pomarańczy Wykonanie Masło, cukier i syrop klonowy ucieramy na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao i sodę. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową. Utarte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm keksówki. Pieczemy w piekarniku
Tajemnice SmakuCytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym. Składniki: 120g miękkiego masła 8 czubatych łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pomarańcze Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą(...)mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min. Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia
Słodki BlogCiasta ucierane należą do moich ulubionych. Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. Przygotować formę o wymiarach
Kulinarne przemysleniaBardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę. Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób. Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem, tez pyszna :) Składniki: 250 g. masła 250 g. cukru 5 jajek(...)migdałowego 5 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec
Agusiowe smakołykiCiasta ucierane często goszczą w naszym domu, bo nie dość, że są bardzo smaczne, szybkie to jeszcze można kombinować z różnymi dodatkami. Dzisiaj wersja z malinami. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g masła - 1 szklanka cukru kryształu - 3 jajka - skórka otarta z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 300 g malin Przygotowanie(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Do masy dodajemy stopniowo jajka, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Mąkę, sól oraz cynamon przesiewamy i porcjami dodajemy do masy maślanej. Maliny wrzucamy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniDziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki(...)firmy Helio ) Dodatkowo: margaryna bułka tarta cukier puder Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą
PatiGotujePowinnam mieć jakiś oficjalny zakaz pieczenia drożdżówek, mówię Wam. O ile tortu, czy jakiegoś ucieranego ciasta umiem sobie odmówić (ok, … Czytaj dalej
brunetkawkuchniBardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest(...)mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy olej, ocet i mleko roślinne uzyskując konsystencję serka. Dodajemy to do mieszanki z mąką i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wrzucamy na wierzch owoce lekko je dociskając do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Praktyczna uwaga
Lamarida.pl