Witajcie! Po polskich truskawkach przyszedł czas na coś z rabarbarem w roli głównej. Kompot z rabarbaru, ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.. To chyba moje dwie ulubione rabarbarowe pozycje. Jednak nie powielając schematów postanowiłam sporządzić coś innego. Z racji, że kocham serniki, których na blogu jest całkiem sporo(w tym sporo wspaniałych propozycji Oli) to i tym razem(...)łyżka śmietany 18% - 3łyżki cukru drobnego Przygotowanie: Spód: Sporządzamy spód: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pocięte na plasterki masła i ucieramy palcami do otrzymania konsystencji kruszonki. Wbijamy całe jajo, dodajemy cukier i zagniatamy na gładkie ciasto na koniec dodając śmietanę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy
Symfonia Smakówdzielę się nim z Wami. Choć przepis może wydawać się skomplikowany, ze względu na dużą ilość różnych składników, to jednak tylko na pozór. Babeczki wykonujemy w podobny sposób jak ciasto ucierane . Łączymy wszystkie mokre składniki , osobno wszystkie suche , a potem ostrożnie jedne dodajemy do drugich. Ciasto na babeczki jest dość rzadkie . Do nałożenia go do przygotowanych i wyścielonych foremek, potrzebujemy
SmartBake.plblogu znajdziecie mnóstwo wypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami . Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami . Długo nie czekając upiekłam drożdżowe …Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi owocami na „ codojedzenia
codojedzeniawiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko
Z miłości do słodkościmasę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych - 2 łyżki cukru W rondelku rozpuść czekoladę
SMYKWKUCHNIjesienią, która zbliża się wielkimi krokami, a jesień kojarzy mi się zawsze z ciastem śliwkowym, faszerowana papryką i przepysznym leczo:-) Korzystając z pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej kawki :-) Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ... Składniki: 1 kostka Kasi 5 całych jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki
Walijskie PichcenieWykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puch, około 10 minut, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki mąki, ucieramy, następnie znów jajko i mąkę, i tak ciągle do skończenia się składników. Pod sam koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem
SMYKWKUCHNIteż pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny(...)stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki 10- 12 sztuk gruszki 2 sztuki Wykonanie: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę Kokilki smarujemy masłem wykładamy do połowy ciastem , układamy ćwiartki śliwek, i ćwiartki gruszek, możecie w jednych kokilkach układać owoce naprzemiennie, lub jedne zrobić tylko
SMYKWKUCHNIłyżek mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - truskawki - cukier puder do oprószenia ciasta Truskawki płuczemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek, przekrajamy wzdłuż na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem na puszysty krem. Dodajemy jajka, chwilę ucieramy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem
mojewypiekiinietylkowody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy jabłka cynamon Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto wiedeńskie z PRL-u. Ciasto ucierane z kakao, sokiem z wiśni i powidłami. Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis minimalnie zmodyfikowany. Ciasto : 200 g miękkiego masła, 12 jajek, 450 g cukru pudru, 600 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g kakao, do przełożenia : 450 ml marmolady najlepiej kwaskowej (u mnie 150 ml marmolady mirabelkowej
królestwo garówSuper proste i szybkie do zrobienia ciasto z morelami ! Możesz użyć moreli świeżych lub tych z puszki. To ciasto ucierane z morelami idealne dla początkujących. Zawsze wychodzi i jest niezwykle wilgotne, pyszne! Aby zrobić to ciasto z morelami nie potrzebujesz nawet miksera. Do ciasta nie dodajesz też nabiału - ani mleka, ani jogurtu czy masła. Ciasto morelowe na oleju jest niezwykle
AniaGotuje.plMąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez ok 40 sek. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak masa wystygnie ucieramy ciasto za pomocą miksera dodając po 1 jajku. Przy dodawaniu 3 jajka dodajemy liofilizowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Przy dodawaniu kolejnego jajka musimy zobaczyć czy poprzednie jajko się dobrze wmieszało
Kuchnia w oparachczasami przynosi mi „dary”. Są to truskawki z własnej grządki, kawałek ciasta które właśnie upiekła. Przyniosła mi też rabarbar. Pamiętam jak moja mama robiła nam z rabarbaru ucierane ciasto, kompot, ja postanowiłam zrobić muffiny. Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym 2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry
MojaQchnia.pllepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto
Kuchnia Paulettespyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor, wit. C, beta - karoten). Jest również niskokaloryczny. Dzisiejsze ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam! Ciasto z rabarbarem Składniki na tortownicę 25cm: 150g miękkiego masła lub margaryny 2 szklanki
Smak mojej kuchniweekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa
O kuchni z uczuciemsię nowe, które detronizują z pierwszej trójki poprzednie albo są przynajmniej równie dobre. To ciasto podbiło moje serce (i nie tylko moje). W mojej prywatnej opinii jest zdecydowanie najlepszym ciastem ucieranym jakie jadłam. Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik
Pyry na Gazowocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego
Spektrum Smaku