ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:67/881)

Ciasto z rabarbarem 178

pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor, wit. C, beta - karoten). Jest również niskokaloryczny.  Dzisiejsze ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam! Ciasto z rabarbarem Składniki na tortownicę 25cm: 150g miękkiego masła lub margaryny 2 szklanki

Smak mojej kuchni
Ciasto Pszczółka 224

weekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa

O kuchni z uczuciem
Najlepsze ciasto ucierane z owocami 160

się nowe, które detronizują z pierwszej trójki poprzednie albo są przynajmniej równie dobre. To ciasto podbiło moje serce (i nie tylko moje). W mojej prywatnej opinii jest zdecydowanie najlepszym ciastem ucieranym jakie jadłam. Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik

Pyry na Gaz
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 252

owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego

Spektrum Smaku
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 183

ucieraną ważne jest aby zacząć od utarcia tłuszczu. Do miski wrzucamy kolejno po jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Ważne aby białka łączyć ostrożnie i delikatnie, za pomocą łopatki, łyżki drewnianej. Unikać łączenia białek z ciastem(...)następnie dołożyć do utartego tłuszczu, ważne aby dodawać mąkę stopniowo, to spowoduje ,że składniki będą dobrze ze sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą. Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami 166

puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym i oprószamy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy na tortownicę (20cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy owoce, lekko wciskamy

Smaki Na Talerzu
CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ – najlepszy przepis! 181

już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni! Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu. Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet

Ostra na Słodko
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 192

cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 ml soku z cytryny Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy

SMYKWKUCHNI
Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami 129

wiosny. Nie wiem jak wy, ale mi ciasta ze śliwkami i szarlotki najbardziej smakują jesienią. To ciasto powstało po to, aby wypróbować nowe wegańskie jogurty na bazie nerkowców, i szczerze jestem nimi zachwycona. Samo ciasto jest naprawdę szybkie do zrobienia, nie ma tu nic co mogłoby się nie udać, ot szybkie ucierane ciasto z owocami, które jest wilgotne, aromatyczne. Specjalnie

greenscarf
Fale Dunaju 349

Fale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę

Jacob Tastes
Miska Tupperware 317

transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych - do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe

Moje domowe kucharzenie
Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym. 169

minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie(...)cukier puder i kakao chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 5. Przekładanie: Gotowym kremem przekładamy wystudzone blaty karpatkowe. 6. Pudrowanie: Karpatkę od razu oprószamy obficie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 7. Podanie: Gotowe ciasto

Izabelawkuchni
Babka trzy smaki 345

niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej wykonania. Babka trzy smaki składa się z warstwy o smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo zachowuje świeżość, jeśli zawiniemy lub przykryjemy ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. U mnie zazwyczaj babka(...)babkę trzy smaki? Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać

Kuchcik gotuje
Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 330

Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki 150 g cukru pudru 8 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 1/2 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy(...)śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę*. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy przez około

Smaki Na Talerzu
Ciasto śmietanowe 193

stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń i proszek. Ucieramy. Przelewamy do niewielkiej formy. (Ja upiekłam w formie do keksu). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160C. Podajemy posypane z cukrem pudrem. Na normalną blaszkę radzę ciasto zrobić z podwójnej porcji.  Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania