ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:58/881)

Ciasto rumowe 90

fantastyczny rumowy posmak. Przygotowując ciasto, należy pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, chodzi tu o jajka, mleko i masło. Zasada ta szczególnie ważna jest, kiedy przygotowujemy ciasta ucierane. Użycie zimnych składników może sprawić, że ciasto rozwarstwi się podczas mieszania, a z piekarnika wyjdzie zakalec. Zapraszam na pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto rumowe, które może być wspaniałą nowością

SprawdzonaKuchnia.pl
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu 212

align="aligncenter" width="685"] murzynek[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta: Piegusek Z Owocami (I Chia) Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Szybkie Ciasto Z Dżemem Jogurtowy Murzynek Z Malinami Ucierane Ciasto Z Owocami Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka Artykuł Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 204

inne moje cuda z jabłkami :)   Szarlotka - przepis od babci   Szarlotka z kremem francuskim zapiekana   Mini Apple Pie - mini szarlotki:)   Placek wykwintny z jabłkami   Ciasto ucierane z owocami i kruszonką   Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym   Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami   Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką

coolinarny
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 173

pszenna jasna typ 450, typ 500, typ 550, typ 650, typ 750, typ 850...   typ 450 (mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta ucierane          typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego

Kuchnia u Krysi
Szybkie ciasto ucierane 179

Ciasto w 5 minut?, dlaczego nie :), expresowe ucierane ciasto idealne dla zapracowanych!. Składniki na 1 keksówkę: - 28 dag mąki pszennej - 20 dag margaryny lub masła - 20 dag cukru - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 3 jaja - 3 łyżki kakao - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po dobrej jakości kakao naturalne zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Do miski wkładamy margarynę

Apetyczna babeczka
Placek rabarbarowy 181

Sezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche.  Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru  1 margaryna 2 łyżki oleju Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 kisiel czerwony ( proszek) 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 6 łodyg rabarbaru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao 163

łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła 230 g cukru 500 - 600 g rabarbaru 3 łyżeczki kakao cukier puder Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem(...)dodajemy kakao i mieszamy. Rabarbar kroimy  w 2-3 centymetrowe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto, naprzemiennie raz jasna masa, raz czekoladową. Na cieście układamy rabarbar i delikatnie wciskamy go do środka. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego

Kulinarne przygody Gatity
NAJLEPSZE, BEZGLUTENOWE CIASTO KAKAOWE Z BORÓWKAMI 140

niesamowicie delikatne. Smakiem przypomina ulubionego murzynka z dziecięcych lat. Ja dodałam do niego borówki – Wy śmiało możecie pokusić się o inne ulubione owoce. Polecam! To najlepsze kakaowe ciasto bezglutenowe jakie jadłam! Ps. w pracy zrobiło furorę! SKŁADNIKI: ( keksówka 20 cm ) * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 200 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 150 g * proszek(...)kakao – 2 łyżki + borówki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, posypujemy owocami, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C z termoobiegiem

Ostra na Słodko
Makowiec z bezą 373

makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cmCiasto:4 jajka,250g(...)olejku migdałowego.Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych

Z miłości do słodkości
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 130

Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała(...)cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g) Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. Wkładka kokosowa: Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką 152

osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca. To warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo(...)będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.   Składniki pozostałe: 2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g) WYKONANIE: blat ciasta cytrynowego ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego

Domowe ciasta
Szybkie ciasto ucierane z serem i borówkami 108

Pyszne,wilgotne ucierane ciasto z borówkami.Zrobicie je błyskawicznie i będzie idealne dla niezapowiedzianych gości lub po prostu do popołudniowej kawy.Owoców możecie użyć różnych,tylko drobno pokrojonych.Mogą to być maliny,jabłka,gruszki ,porzeczki.Polecam

Swojskie jedzonko
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. 120

dziś mam dla Was smaczne ucierane ciasto. Sezon na śliwki w pełni więc to ciasto będzie właśnie z nimi. Nie ma co pisać, trzeba je upiec. Zapraszam! Składniki; 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Skworcu 22 dag maki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Skworcu(...)miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajka, jedno po drugim, następnie wanilie, ucierać. Na końcu dodać suche składniki wymieszać łyżką do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Wymiary mojej foremki to 25x20cm, Ciasto wyłożyć do foremki. wyrównać. Po wierzchu ułożyć śliwki. Jedna obok drugiej skórką do dołu. Po wierzchu posypać kruszonką. Kruszonka

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na droge 175

odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy. Ucierane ciasto z borowkami skladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie(...)Maslo ucieramy na pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature

Przysmaki Karolki
Magiczne ciasto 158

misie miksera umieszczamy żółtka i ucieramy je z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając już do sztywnej piany sok z cytryny. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy zawartość

Smaki Na Talerzu
Ciasto z malinami i pianką 219

Jeszcze mamy jesienne malinki więc trzeba je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Proponuje ciasto ucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta pianka. Słodka pianka idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami. składniki: ciasto 130 g margaryny lub masła 4 żółtka 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka(...)cytryny oraz 400-500 g malin Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni

Monia miesza i gotuje
Japoniec 151

nazwą z moich notatkach znalazłam kilka przepisów na ciasto ucierane z makiem. Ostatnio tak dobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch(...)pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim brzegi i spód prostokątnej blachy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo.  Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie  z instrukcją i pozostawiamy w lodówce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 164

wszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka(...)ucieram z  cukrem i cukrem waniliowy na pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu  pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i  proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.  Gruszki obieram, kroję

Ciasteczkowy Potwór
Jogurtowe ciasto z owocami lata 1638

Korzystając z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą lato upiekłam delikatne, ucierane ciasto. Jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem. Polecam jako pyszny deser w upalne dni! Jogurtowe ciasto z owocami lata Składniki: 250 g jogurtu naturalnego, 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki(...)amerykańskich, cukier puder do posypania. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami, agrestem, borówkami amerykańskimi i wydrylowanymi

paapilotkaa
OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE 342

powinna być dużo jaśniejsza niż na początku ubijania, małymi porcjami dodawaj mleko i olej i dalej ucieraj. Czekoladę rozpuść w mikrofali i dodaj do masy. Następnie małymi porcjami dodawaj wymieszaną mąkę. Białka ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z pozostałymi składnikami. Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy. Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół(...)smaku mlecznym Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem

SMYKWKUCHNI