ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:655/881)

Jagodowa karpatka 100

część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy.  Masa budyniowa: Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zgęstnieje, zdejmuję z ognia. Wierzch budyniu przykrywam folią żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieram

wesoła kuchnia
Grysikowe ciasto z owocami bez pieczenia 108

czemu ciasto pięknie, słonecznie się prezentuje, ale mogą być truskawki, borówki, wiśnie czy jagody. Z pewnością wrócę do niego w sezonie letnim, bo bardzo nam posmakowało. Składniki: 1 litr mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 200 g masła Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia. Ugotowaną kaszę studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowe Dyniowe Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.183 174

ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta. Przekładamy ją do wyłożonej blachy i posypujemy ją pozostawioną posiekaną czekoladą, możemy tez udekorować paseczkami julienne z dyni. Brownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Moje piekło się ponad 20 ale miałam ciut mniejsza blaszkę. Warto sprawdzić patyczkiem czy masa nadal jest całkiem płynna czy zaczyna być ścięta. Ciasto powinno pozostać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka 168

ciasto. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam z kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją.  Ciasteczka studzimy. KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Marcepanowe babeczki z żurawiną 137

ucieramy miękkie masło i cukier do momentu, aż powstanie puszysta, jasna masa.  2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Kolejna do dodania jest masa marcepanowa, którą wcześniej ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość mieszamy.  3. Jeśli ciasto będzie

kruche babeczki
Cytrynowiec z brzoskwiniami 144

słodkie ciasta i nie tylko.  Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania

talerz przyjemności
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 134

ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy aż powstanie jednolita masa stopniowo   dodajemy po 1   jajku ,miksując po każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi   orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto

Słodkie zapomnienie
Desery tiramisu 161

ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów  Mamut Kakao  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty

Bajeczna Kuchnia
Babka piaskowa 115

ucierać dalej. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem.  Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec

Kuchnia Bon Appetit
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 160

ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).  2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch

Kuchnia w czekoladzie
Babka z kruszonką orzechową 114

ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy

Wędrówki po kuchni
Babka z kruszonką orzechową 111

ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy

Wędrówki po kuchni
Babka marcepanowo – kakaowa 139

Pyszna, mokra i długo świeża babka. Marcepan powoduje, że babka nie jest sucha i nadaje jej super smaczek. Thermomix przepis na dole. Białka ubić na sztywną

Kuchnia Pokoleń
Mazurek różany 111

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz i listki smarujem białkiem. Listki układamy na obręczy. Pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną.   Blat różany:   Jajka ucieramy

Lili w kuchni
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 167

Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.  Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy miksera wrzucamy masło pokrojone na kawałki i ucieramy na puszystą

Domowa Cookierenka Agi
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 205

ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy jak normalny budyń aż zmieni kolor i konsystencję.Masło ucieramy

Wypisz Wymaluj
Piernik z nadzieniem śliwkowym 113

dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka osobno 200 g płynnego miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 125 g masła(...)kremówki 30% Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania masy na piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną i przyprawą korzenną. Następnie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie nam jasna, jednolita i puszysta masa. Kolejno, stopniowo dodajemy do tego żółtka. Następnie stopniowo dodajemy do tego miód, cały czas ucierając. Do masy dodajemy również przesianą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Brownie z masą serową 274

którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa i już- ciasto gotowe 😍 Składniki na blaszkę 28x19cm Brownie: 120g ciemnego kakao 250ml wrzątku 125ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 125g masła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml(...)Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Lodowiec z malinami i borówkami 113

Bardzo szybkie ciasto, do którego nie potrzeba  piekarnika z  pysznymi sezonowymi owocami. U mnie w połączeniu z malinami i borówkami. Gościom smakował, a to jest dla mnie najważniejsze 😊  Składniki (tortownica 26cm ): biszkopty 220 g, mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 8-9 łyżek,  masło 200 g, kakao 2 łyżki, maliny(...)energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok 5 min. Ugotowany budyń przykrywamy folią tak aby dotykała budyniu, zapobiegnie ona powstawaniu kożucha. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.  Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy do połączenia.  W tortownicy ( z wysokim rantem

kulinarne odsłony pati
Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia 170

siostry Anastazji). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 650ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 16g 200g cukru 300g masła 250g wiórków kokosowych około(...)ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . 3. Następnie do budyniowo

Mała Cukierenka
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 96

Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie.  To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż wyczuwalna goryczka kawy zarówno w masie, jak i galaretce przełamuje słodycz bezy orzechowej. Trochę pracy przy nim jest, jak to bywa w ciastach wielowarstwowych(...)szczególnie gdy szukacie niebanalnego ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Przepis pochodzi z mojego najnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie" , który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem

Kuchnia MagdaLeny
Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką 80

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową z bitą śmietaną i galaretką. Pomysł na to ciasto powstał w przypływie impulsu i braku pomysłu co słodkiego zrobić na niedzielę. Postanowiłam wykorzystać składniki które mam w domu i tak powstało ono: ciasto na herbatnikach z masą i galaretką. Po prostu pychota, czasem przez przypadek udaje się zrobić coś na prawdę niezwykłego(...)inne wielkości blaszek Przygotowanie: Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj

Słodki Blog
Zapowiadany tort 197

oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić(...)wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka lub co Wam przyjdzie do głowy (oczywiście do dekoracji) Masło roztapiamy i chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również schładzamy. Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się bladożółte i puszyste. Dodajemy esencję waniliową, stopione masło, a następnie czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia łączymy, przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej

Ratunku obiad
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 164

Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z  cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości

Dieta moja pasja
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1159

podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1½ kg sera białego 200 g masła(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na 17 pasków. Przygotowanie masy serowej: Ser ucieramy z masłem w makutrze lub malakserze, stopniowo dodając po jednym żółtku, a następnie dodajemy mąkę i olejek. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo

Trzeci talerz
Pyszne ciasto z prażonym słonecznikiem+FILM 2256

Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto z prażonym słonecznikiem. Składa się ono z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu naponczowanego kawą, przełożonego kremem. Całość posypana jest gwiazdą tego ciasta czyli prażonym słonecznikiem, który nadaje mu wspaniały smak.  To ciasto jest idealne na wszelkie spotkania-zawsze robi furorę i absolutnie wszystkim smakuje. Bardzo Wam je polecam(...)250ml mleka i wszystko dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.  Następnie w misce ucieramy 250g miękkiego masła i dodajemy do niego stopniowo, ostudzony budyń. Krem mamy gotowy. BISZKOPT Pozostało nam jeszcze upiec kakaowy biszkopt. 8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywną pianę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 204

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)razem z cukrem ubijamy na parze do czasu, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się dużo jaśniejsza (około 25 minut). Studzimy miksując jeszcze przez chwilę. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zaparzoną kawę. Do masy dodajemy po jednej chochelce ubitych z cukrem jajek, delikatnie (!) mieszamy aż do połączenia (gdyby masa zrobiła się zbyt wodnista, wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 139

Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut. 2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Suflety z malinami (na serku ricotta) 241

pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut (aż do podrośnięcia i lekkiego spieczenia wierzchu). Podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika! Gotowe suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika (już po 1-2 minucie lekko opadną). Ubita piana z białek i ucieranie masy

Ugotować
TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) 186

ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy.  Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch. Uwaga!  Jeżeli ktoś nie ma robota z hakiem, może użyć miksera wymieniając końcówki te do ubijania na te do ucierania

Kuchnia Paulettes
Rurki z kremem budyniowym 589

ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić. 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości

Kuchnia w czekoladzie
Migdałowe kule z amaretto 142

ciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu! Składniki: 200 g mleka w proszku  100 g mielonych migdałów 70 g masła 100 g cukru pudru 100 ml amaretto  cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Ucieramy

bistro mama
Rogaliki z 3 składników 5785

Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej,  formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy

Aga w kuchni
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 126

Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając ok 7-10 minut.  Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy

Słodka Kraina Wypieków
Migdałowa Pani Walewska 302

połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy

Słodka Kraina Wypieków
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 229

jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy wstawimy do piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy

Luźna Kuchnia
Sernik krakowski 317

ciasta (z odłożonej wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę.  Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru: Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy

Mania Wypiekania
ciasto porzeczkowiec 454

mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę serową: 500 g sera (ja użyłam naturalnego, wiejskiego, który zmiksowałam na gładką masę w Thermomixe) 40 g cukru pudru 200 g miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy

Domowy Smak Jedzenia
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 252

lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli budyń waniliowy 500 g - śliwek węgierek Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka ucieramy

Cynamonowe szczęście
Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką 120

ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna)  i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Pastelowy Torcik Urodzinowy 138

Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy

Made By Mom And Son
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 152

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie

kulinarnyJa
Biscotti Kawowe i Lunch Box 135

ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą  i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 162

lyzeczki cynamonuMiod mozna zastapic stewia,ale wtedy dodajmy wiecej mleka,by powstala masa dajaca sie latwo rozsmarowac.Wszystkie skladniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na gladka ,nie za gesta mase.Mozemy rowniez uzyc gestej marmolady.Dodatkowo: 1 zoltko +1 lyzka mleka-do posmarowania bulek,ewentualnie 1 lyzke platkow(...)posypaniaWykonanie:Mleko podgrzewamy w rondelku.Rozpuszczamy maslo.Jesli uzywamy swiezych drozdzy robimy rozczyn.Wszystkie skladniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolita,gladka ,lsniaca mase.Trwa to okolo 10 minut.Przykrywamy mise z ciastem folia i ustawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.Gdy wyrosnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak)  wyrabiamy ,zeby pozbyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!