Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym. Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki cukru(...)szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia
prawdziwe jedzenieciastach z owocami naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Ten jest połączeniem czekoladowego ciasta i kremowego sera. Składniki: Warstwa jasna: - 1 kg sera - 1 szklanka cukru pudru - 6 jajek - 1 kostka masła - 1 budyń śmietankowy - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa ciemna: - 1 szklanka cukru zwykłego - 1 kostka margaryny - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody - 1 łyżeczka(...)cynamonu - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę
Zainspirowana w kuchnijest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą czy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru(...)szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia
ClauditteMissCookingłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g masła 120 ml śmietany 30% Przygotowanie: kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne posiekane masło , zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej macie, wycinamy kółka o średnicy ok. 4 cm, a następnie matę z wyciętymi kółkami wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. ptysie: Wodę wlewamy do rondla(...)Całkowicie ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego za pomocą, którego ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z ciasta robimy okrągłe "kopułki"o średnicy ok. 5 cm i mniejsze o średnicy ok. 3 cm. Większe kopułki z ciasta ptysiowego przykrywamy zmrożonymi kółkami z ciasta kruchego (mniejsze zostawiamy bez ciasta kruchego) Ptysie
Bon appetit mon amierozpuszczamy. Studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, kurkumę, jajka oraz Przysmak z dyni. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli za rzadkie – więcej mąki). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut(...)mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego mleka i na wolnym ogniu gotujemy, aż krem zgęstnieje. Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – ł yżka po łyżce. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek. CAŁOŚĆ: Schłodzonym kremem karpatkowym
Ostra na Słodkołyżeczki ziarenek wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody szczypta soli 3 łodygi rabarbaru łyżka masła łyżka miodu gryczanego łyżeczka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą. Sztywną pianę stopniowo dodajemy(...)zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki, dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. W czasie smażenia placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy
Mienta blogprzesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym(...)kratce. Po wystudzeniu dekorujemy domowym lukrem. Lukier przygotujemy z białka i cukru pudru. Wystarczy delikatnie ubić białko, następnie dodać przesiany cukier puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący. Przepis bierze udział w konkursie na portalu Durszlak ,,Przepis na udane święta". A tak wyglądają nasze kuchenne zabawy
VioletoweKucharzeniekształt okręgu o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie(...)bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową
Bulliojednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę(...)stopni. Studzimy. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy porcjami zimny budyń. Masa truskawkowa: Truskawki kroimy na małe kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 5 minut. W pół
Pyszności Słodkościkubka cukru 2 op ricotty 2 jajka 1 laska wanilii 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek wody 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego 1 małe opakowanie ciasteczek Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem na puch, żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie serek mieszamy z jogurtem, dodajemy wanilię, mieszamy z żelatyną i delikatnie dokładamy do masy jajecznej mleko kondensowane podgrzewamy przez około 15-20 minut(...)odstawiamy aby zgęstniało na spód tortownicy wysypujemy zblendowane z rozpuszczonym masłem ciasteczka a na spód wylewamy naszą masę serową wstawiamy do lodówki, kiedy karmel ostygnie wylewamy go na wierzch ciasta dekorujemy okruszkami lub całymi ciasteczkami użytymi do zrobienia spodu
Luźna Kuchniacieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki. 3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków(...)odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką. 6. Polewa : Z masła, wody, cukru
Tradycyjna kuchnia Kasinadziewania Przygotowanie: Najpierw robimy rozczyn z 1 łyżki, 200 gram mąki, 200 mililitrów mleka i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Żółtka oraz 1 jajko ucieramy z cukrem i dodajemy je do rozczynu, tak samo jak: resztę mąki, mleka, roztopione masło, sok oraz skórkę z cytryny, spirytus, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia(...)żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest
Życie zamknięte w smakudodać mleka na raz - masa może się zważyć). Dodajemy mleko w proszku i krótko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok. 2. Masa kakaowa: Orzechy bardzo drobno siekamy. Masło ucieramy razem z Nutellą i kakao na gładką masę. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Składanie: Na desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy(...)blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać :) Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje
My Culinary Art