filiżanką herbaty... Zachęcam do konkursu, bo wygrana jest apetyczna i zdrowa. Proszę o przesyłanie przepisów kulinarnych. Im prostsze tym lepiej. Mogą to być przepisy na ciasta, ciasteczka, napoje, drinki i ... kto co apetycznego wymyśli , a podzieli się z nami swoim pomysłem może wziąć udział w KONKURSIE. Nie trzeba mieć bloga by przesłać swój(...)lepiej nie gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z cukrem Śmietanę ubijamy, białka ubijamy na pianę Łączymy: utarte żółtka z ubitą śmietaną i z pianą oraz z tężejącym naparem herbacianym - delikatnie ucierając Krem gotowy, jesli mamy specjalną szprycę
Proste Potrawymojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy
Smakowy Rajbudyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy(...)warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki
Apetyczna babeczkaRobię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam(...)cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy
Szefowa kuchniciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt
Cynamonowe szczęścieciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotowujemy, dodajemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Lekko studzimy. Żółtka oraz jajko ucieramy
Fascynacje Aniciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami. Miękkie masło ucieramy mikserem
Kuchnia MagdaLenyciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami. Miękkie masło ucieramy mikserem
Kuchnia MagdaLenyCiasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy
PatiGotujeucieramy razem z cukrem przez kilka minut, do czasu aż powstanie puszysta i jasna masa. Gdy to nastąpi dodajemy do masy przestudzony, płynny kajmak oraz olej, miksujemy. Obie mąki przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy ubite białka z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość
Smaki Na TalerzuCiasto wylać do silikonowej formy. Jeśli forma metalowa wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po około 10 minutach wyjąć babkę z formy. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać
Ala piecze i gotujeCiasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy
Izabelawkuchniucieramy na jednolitą masę. Podzielić na dwie części( jedną mniejszą), do mniejszej dodać kakao. Herbatniki moczymy w ciepłym mleku. Na foli aluminiowej układamy w poprzek 3 herbatniki, natomiast wzdłuż tyle ile chcemy(od tego zależy jakiej długości będzie nasza chatka). Na herbatniki układamy biały ser a na niego na środku ciemny ser. Złożyć ciastka aby utworzyły stożek. Polać ciasto polewą
Olga Piecze i Gotujeolejek cytrynowy 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao 3 paczki herbatników 1 szkl mleka polewa czekoladowa – gotowa lub samodzielnie wykonana Ser przekręcam przez maszynkę. Wszystko oprócz herbatników ucieram na jednolitą masę. Dzielę masę na 2 części (1 większą, 2 mniejszą). Do mniejszej dodaję kakao (ok 1 łyżeczki). Herbatniki moczymy w ciepłym mleku. Na foli aluminiowej układamy herbatniki(...)herbatniki układamy biały ser, następnie kolejna warstwa herbatników i ciemny ser, albo tak jak ja to zrobiłam – bez drugiej warstwy herbatników Złożyć ciastka aby powstał stożek. Polać ciasto polewą. Polewa: 8 łyżek cukru 1/2 margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Rozpuścić margarynę, dodać cukier, mieszając dodać kakao i wodę, zagotować. Ostudzić ciągle mieszając. Artykuł Chatka Baby
MojaQchnia.plCiasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy
Izabelawkuchnimąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego
paapilotkaaciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Krem Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu, ucierać
RAROSSAmąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego
paapilotkaaśmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie: Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową(...)końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy
Walijskie Pichcenieucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy i dolewamy do utartych drożdży oraz dodajemy do całości cukier wanilinowy. 2 100 g mąki przesiewamy do miski, robimy w mące wgłębienie i wlewamy powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno
Kuchnia Bazyliidelikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę, . pozostawić . do . wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem(...)mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który
RAROSSAciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem. Płatki myjemy i ucieramy
Pyry na Gazciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny; 2 opakowania cukru waniliowego; 1 puszka brzoskwiń; Wykonanie: Margarynę ucierać
In my kitchen